Allt om skrivande

Varför kommunikation är så viktigt

Kommunikation är ett brett begrepp. Nationalencyklopedin definierar det som överföring av information, och för att detta ska fungera behövs dels ett sätt att uttrycka det på och dels ett medium att överföra det i.

Kommunikation kan ske både verbalt och icke-verbalt. Fokuset kan ligga i det bokstavliga, det som orden säger oss. Sedan kan allt det runtomkring betyda något också, så som kroppsspråk, tonfall och mimik. Vad summan av kardemumman sedan är kan bara du själv svara på, för det är enbart du själv som bär på din egna sanning. Ditt eget register vet bara du hur det är sammansatt. Detta för att bara du har upplevt det du har gjort på just det sättet.

Har du någonsin tänkt på att samma sak kan beskrivas på olika sätt? Det som gör det är fokuset. Ta en arbetsplats eller en skola till exempel. Det går att beskriva dessa platser genom färgen på väggen, formerna på fönstren, antalet anställda och läget, bara för att ta några exempel på sådant som alla ändå kan vara någorlunda överrens om. Det går också att beskriva den genom hur du upplever platsen: Varm eller kall? Bra eller dålig? Trevlig eller otrevlig? Tävlingsinriktad eller samarbetsinriktad?. Denna är betydligt mer subjektiv eftersom det handlar om en tolkning snarare än det som är mätbart. Det som i denna typ av beskrivning skulle synas är så otroligt olika beroende på vad vi värdesätter.

Problematiken med kommunikation är att vi antar och fyller i utifrån vår referensram istället för att faktisk fråga. Anledningen till att detta är ett problem är just för att vi har olika utgångspunkt. Det avsändaren menar ska fyllas i är inte alltid (eller ska jag säga i stort sett aldrig?) samma sak som det mottagaren fyller i.

Vad jag försöker komma fram till är att kommunikation är viktigt. Det är också viktigt att vara tydlig i sin kommunikation för att verkligen förmedla det som önskas. Många problem och onödiga funderingar kan undervikas genom att vara rak och ärlig. Sedan behövs förståelse för att alla tolkar inte saker på samma sätt.

Elena Tronje

Har precis tagit studenten efter att ha läst det Naturvetenskapliga programmet med inriktning mot ledarskap. Intresset för ledarskap är stort och har jobbat som ledare för barngrupper inom gymnastik i sex år. Tycker att inställningen är en viktig faktor i en människas liv, vilket gör ordspråket "Det är vad du gör det till" centralt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.