Allt om skrivande

Vården som gjorde mig sjuk

Av Hanan Sabah Ryberg

Berätta kort om dig själv
Jag har alltid haft många berättelser i mitt huvud, och från den dagen jag lärde mig skriva har jag försökt få ner allt på papper. Men det är först för ett par år sedan som jag började ta mitt skrivande på allvar. Förra året övervann jag mina rädslor och skickade ett manus för lektorsläsning. I år har jag gått en författarkurs och nu går jag en till. Jag tänker alltså satsa fullt ut på en av de sakerna som betyder mest för mig.

Utöver medverkan i Under ytan har jag gett ut en egen novellsamling, Lida i en värld av stillhet, och jag är en av författarna bakom Att slukas av mörker. Jag är publicerad i två av novellantologierna Vildsint.

När jag inte skriver avnjuter jag en god kopp kaffe till en bra bok. Jag har nyligen upptäckt kundaliniyoga och meditation som jag använder som komplement till medicinsk behandling av bland annat min huvudvärksproblematik. Jag hittar alltid något nytt att lära mig. Just nu är det jonglering som gäller.

Vad inspirerade dig till att medverka i projektet ”Under Ytan”?
Jag har känt mig ensammast i världen med min smärta. Genom att dela med mig av min berättelse hoppas jag kunna hjälpa andra att se att de inte är ensamma. Jag tror på att man kan finna styrka i den insikten. Dessutom har jag en förhoppning att någon inom vården läser min berättelse och startar en snöbollseffekt; Mer respekt och förståelse för människor som söker vård.

Hur känns det att skriva om sitt liv?
Jag är inte helt bekväm med att vare sig skriva eller prata om mitt liv. Därför har det tagit mig många om och men tills jag bestämde mig för att skicka in min text. När jag fick hem avtalet för deltagandet i antologin lät jag det vila i flera dagar innan jag vågade skriva under och sända tillbaka det till förlaget. Det är läskigt att öppna sig på det viset, men det som inspirerar mig har varit starkare än det som skrämmer mig.

Vad betyder skrivande för dig?
Att skriva är att vara fri. I fantasins värld finns inga gränser. Ingen talar om för mig vad jag får eller inte får skriva om. Jag är fri att skapa en älskvärd karaktär, bara för att sedan döda den. Jag kan skapa naturkatastrofer eller en perfekt tillvaro. Jag kan vara vem jag vill; en hjältinna, en skurk, en främling på jorden eller en hundraåring. Men jag kan även vara mig själv. Jag är fri att skriva alla de där orden som inte vill bli sagda. Mina fingrar kan ge mina tankar och känslor en röst som de annars aldrig skulle ha fått.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med EN bok – vilken skulle det vara?
Den gudomliga komedin av Dante Alighieri. Men jag skulle göra allt i min makt för att smuggla med några böcker till.

 

I maj publicerar Ariton Förlag en antologi med 22 verkliga berättelser om det som inte syns på ytan. Hanan Sabah Ryberg medverkar med ”Vården som gjorde mig sjuk”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.