Tant Elisabeth och flicksnärtan – Stina Lindhagen
Av Stina Lindhagen
Stina Lindhagen har skrivit ett antal noveller genom åren. Några noveller är publicerade i en tidning. Hon har skrivit dagboksanteckningar under flera längre perioder av sitt liv med start i tonåren. Dessa anteckningar använder Stina till viss del som inspiration i sitt textskrivande idag. Stina har även arbetat som frilansjournalist och informatör under olika perioder av sitt liv. Flera kortare skrivarkurser har givit inspiration till skrivande och utvecklande av språket och en lust att gå vidare i det skrivna ordets alla möjligheter på ett kreativt sätt.
Om mig som författare
Jag har publicerat några noveller i en tidning, publicerat krönikor och artiklar i dags- och veckopress. Nu skriver jag noveller/kortare berättelser och har planer på och har även påbörjat några barnbokstexter.
Min favoritförfattare
En av mina favoritförfattare är Torgny Lindgren. Jag är mycket förtjust i hans förmåga att skriva skrönor om människor man inte trodde finns. Hans lågmälda berättelser, men med stark inlevelse skrivna. Kanske skulle jag vilja fråga honom hur han gör när han närmar sig dessa personer med så stor respekt, humor och inlevelse.
Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med EN bok – vilken skulle det vara?
Jag skulle ta med mig bibeln. Det är en tjock bok som borde räcka länge…
Jag skulle tvingas fördjupa mig i denna bok, vilket jag ännu inte tagit mig tid till. Har förstått att den innehåller spännande berättelser skrivna med ett mustigt språk. Berättelserna lär vara skrivna med en frånvaro av moralismen och tillrättalägganden.
Jag tänker att Bibeln kanske kan vara en inspirationskälla för mitt eget liv och mitt skrivande.
Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Schemalägg. t ex 1-2 timmar efter frukost, om det är möjligt. Kanske en uppfriskande långpromenad före. Sitt ner vid datorn eller skrivhäftet under denna tid och bry dig inte om hur många rader/ord/sidor som åstadkoms.
Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Att leka med texter/ord, ta inspiration av bilder, spåna över vad som har hänt under en dag, bara skriv ner detta utan att redigera flödet. Läs igenom det skrivna. Stryk under återkommande ord. Se om dessa kan ha någon betydelse för dig, något att berätta om kanske?
I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Stina Lindhagen medverkar med novellen ” Tant Elisabeth och flicksnärtan”.
Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.