Författare berättar

SKAM – Katinka Wallner

Av Katinka Wallner

Jag heter Katinka Wallner, är författare, krönikör, kursledare och själslig coach. Jag har skrivit krönikor för tidningar såsom tidningen Må Bra, Nära, Inspire, tidningen Hälsa, Allas med flera. Jag har tidigare medverkat i en antologi, i diverse magasin, gjort poesiuppläsningar samt författat skriften: ”Självkänsla för dig som är tonåring” för kvinnojourens räkning.

Katinka WallnerJag skriver förutom krönikor gärna kortprosa, samt har författat boken ”Sluta skämmas och bli fri” som utkommer på Ariton Förlag under 2014. Skrivandet är för mig min livsluft, jag har skrivit sedan jag var 13 år då jag skrev mitt första alster: ”En dikt om skogen”. Under de mest tuffa perioderna i mitt liv, främst då jag levde gömd, på så kallad skyddad adress tillsammans med mitt barn, var skrivandet mitt sätt att överleva. Jag är även utbildad manusförfattare.

Min absoluta favoritförfattare är Göran Tunström. Jag återkommer ständigt till hans böcker. Hans språkliga rikedom och hans sinnliga bildvärld har i perioder betytt allt för mig. Tyvärr finns han inte längre i livet, men hans böcker lever kvar.

Om jag tvingades leva på en öde ö endast tillsammans med en bok fick det bli något av honom, kanske ”Juloratoriet” som var den första av hans böcker jag läste. Jag formligen åt, sov med och drack vartenda ord i den boken!

Mitt bästa tips för att skapa tid för skrivandet är att helt enkelt avsätta tid för det! Alldeles för många går runt och drömmer om att få skriva den boken eller den novellen, men det blir aldrig tid till det. Det är bara att sätta igång! Jag har under många år arbetat som skrivpedagog och hållit i många kurser i framförallt kreativt skrivande och mitt första råd brukar vara; skaffa dig en anteckningsbok och bär med dig den överallt! Skriv sedan ständigt i den; tankar, dofter, upplevelser omkring dig, små minnesfragment som kommer över dig eller rena betraktelser av världen runt om kring dig. Sedan kan du vid din planerade skrivartid plocka fram din anteckningsbok och bara ösa härligt skrivargodis ur den! Ett annat superbra tips är att börja skriva ner dina drömmar! Otroligt vackra dikter och berättelser kan komma ur det virriga surr man skrivit ner en tidig morgon efter en natt med en stark dröm. Detta är också mitt tips till att ta sig ur skrivkramp. 

 

 I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Katinka Wallner medverkar med novellen ”SKAM”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.