Skrivtips

Så kommer du igång och skriver en text

Av Nina Jansdotter

Malin Hankin är copywriter och skriver många olika sorters texter i sitt jobb. Det kan röra sig om allt från korta produktbeskrivningar, webbtexter och annonser till pressreleaser och broschyrtexter. Det roligaste hon vet är att sätta ord på saker och ting.Att sätta saker på pränt så effektivt som möjligt är ett hantverk enligt henne. Många tycker att det är svårt att komma igång med en text. Man förhalar arbetet och hittar på en mängd ursäkter istället för att sätta sig ner och ta itu med texten. Därför ger Malin här några tips på hur man sätter fart på skrivandet.
– Men det finns faktiskt inga genvägar, det handlar bara om att sätta igång. Sätt dig ner, fatta tangentbordet, samla tankarna och börja jobba, säger Malin.

Malin HankinEtt sätt att lura igång sig själv kan vara att intala sig att det bara är en inledande kladd, en skiss, man håller på med. Som en förberedelse. Det är ett sätt att undvika prestationsångesten. När kladden är klar är strukturen på plats och då är det lätt att fylla på, hjärnan är igång och plötsligt går det av bara farten.
– Då är man redan en bra bit på väg till sin färdiga text. I det här läget börjar ofta inspirationen rinna till. Sedan gäller det mest att hålla bollen i rullning och systematiskt arbeta sig vidare.  

Så det handlar inte om då att man ska försöka hitta inspirationen först?
– Inte när man skriver funktionella texter med ett tydligt syfte. Då handlar det om att tänka till, fokusera och anstränga sig. Det finns inga genvägar. Bara att ta tjuren vid hornen. Att vänta på inspiration tycker jag är slöseri med tid, den kommer som ett brev på posten när man väl är igång. Dessutom har prestationsångest en tendens att öka ju längre tid vi skjuter på något.

Högra krav kan skapa blockeringar
För höga krav på sig själv och förväntningar på att det ska bli perfekt direkt kan skapa blockeringar, enligt Malins erfarenhet. Det handlar om att komma förbi det kritiska startläget, upprepar hon. Varje text börjar med en mening och varje mening börjar med ett ord.

– När man har fått med all information och är hyfsat nöjd med texten och sig själv börjar själva bearbetningen. Bearbetningen är a och o. Det är då man ändrar, justerar, finslipar, flyttar, inflikar och utvecklar – alltid med målgruppen i åtanke. Bearbetningen av texten kan stå för sjuttiofem procent av skrivprocessen, avslutar Malin Hankin. 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.