Författare berättarÖver en regnbågsfika

Över en regnbågsfika med Sarah Larsson

Berätta kort om dig själv
Jag heter Sarah och kommer från Eskilstuna. Jag har alltid tyckt mycket om att skriva och började redan som nioåring fylla skrivböckerna med berättelser. Jag har ett flertal skrivarkurser i bagaget, både sommarkurser och en ettårig skrivarlinje på Österlens folkhögskola. Jag har studerat informationsdesign med inriktning textdesign på Mälardalens högskola i Eskilstuna och även skrivit krönikor, noveller och artiklar för olika tidskrifter. Det här är den nionde boken jag har fått äran att medverka i.

Vad inspirerade dig till att medverka i ”Över en regnbågsfika”?
Jag tycker om att utmana och bryta mot normer och att skriva om sådant som många kan tycka är svårt att prata om. Jag vill också vara med och lyfta sådant som behöver uppmärksammas, som förtjänar mer utrymme, och jag vill vara med och bryta tabun. Den här boken lyfter berättelser som annars kanske inte hade blivit hörda och jag tycker att det är fantastiskt att få vara en del av det.

Hur fick du idén till din novell?
Jag ville bryta mot såväl heteronormen som det faktum att killar enligt normen inte ska prata om eller visa känslor och det var så idén till min novell föddes. Jag ville utmana machokulturen och föreställningarna om hur killar ska vara, att de inte ska visa sig sårbara eller be om hjälp. Killarna i min novell bryter mot normen och det var precis det som var syftet. Samhället ska inte avgöra vem som har rätt att visa känslor och inte, vem som har rätt att vara ledsen och vem som har rätt att vända sig till andra för att få stöd. Det har ingenting med ”manligt” och ”kvinnligt” att göra, eller borde i alla fall inte ha det. Det är mänskligt och betyder inte att någon är mindre värd än någon annan.

Vad betyder skrivande för dig?
Jag tänker alltid att jag ska variera mitt svar på den här frågan men det går inte. Skrivandet har alltid varit mitt liv. Det har varit ett sätt att få utlopp för känslor och tankar och ett sätt att släppa taget om verkligheten när den har varit för svår eller tung att hantera. Det har varit ett sätt att öppna dörrar till andra världar när jag inte har orkat stanna i min egen och utan det vet jag inte vem jag skulle vara.

Vad är en lyxfika för dig?
Underbara vänner, ett mysigt kafé och prat och skratt tills tårarna rinner.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av juli ger Ariton Förlag ut ”Över en regnbågsfika“, en novellantologi där 27 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Sarah Larsson medverkar med novellen ”Med dig kan jag glömma”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.