Bloggande

Om att blogga

Ordet blogg kommer från det engelska ordet weblog, webblogg på svenska. Alltså är det som en loggbok på nätet. Den kan beskrivas som en öppen dagbok som innehåller olika former av iakttagelser och synpunkter. (Nationalencyklopedin)

Att starta en blogg går ganska enkelt att göra. Det finns olika typer av tjänster som varierar dels i kostnad, dels i möjligheterna. Vissa sidor har gratiskonton med reklam medan andra har reklamfritt även för icke-betalkunder. Sedan finns det de som begränsar i hur mycket du kan lägga upp, alltså antal inlägg och mängden bilder och filmer. För att hitta det som passar ditt syfte gäller det att googla på bloggtjänster och börja leta bland sökresultaten. Blogger och Bloggplatsen är två exempel.

Beroende på vad syftet med bloggen är ska den så klart utformas på olika sätt. Dock finns det några bra tips för alla nya bloggare, oavsett ändamål:

  1. Skriv regelbundet! Det ger läsare anledning att komma in på din sida och är i slutändan det som håller den vid liv.
  2. Den klassiska “Kvalitet före kvantitet”. Skriv hellre kärnfullt än mycket då utfyllnad bara tråkar ut.
  3. Interagera med dina läsare. Det kan till exempel ske genom att ställa frågor i inlägg och att svara på kommentarer som ges. Du visar på detta sätt att du är medveten om att du har läsare och att du bryr dig om dem.
  4. Granska din bloggs första intryck! Se till att vara övertygande för att på så vis fånga fler nya läsare.
  5. Låt din personlighet synas. En anledning till att läsa en blogg är för att det finns ett gillande för bloggaren. Våga visa vem du är och du kan fånga fler med just din personliga touche!

Elena Tronje

Har precis tagit studenten efter att ha läst det Naturvetenskapliga programmet med inriktning mot ledarskap. Intresset för ledarskap är stort och har jobbat som ledare för barngrupper inom gymnastik i sex år. Tycker att inställningen är en viktig faktor i en människas liv, vilket gör ordspråket "Det är vad du gör det till" centralt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.