Novellsamling om relationer

Kvinnan och eken – Cornelia Södergren

Av Cornelia Södergren

Cornelia SödergrenJag har tidigare skrivit böckerna “Låt kärleken välja – vägen till sanna relationer”, “Mannen som kunde tala med kvinnor” och är just nu också aktuell med boken “Realistiska relationer” som släpps på Alla Hjärtans Dag. I april kommer även en diktsamlingsantologi om kärlek och sex, där jag medverkar. Annars skriver jag regelbundet krönikor om kärlek, sex och relationer på Wellnessguide.se.

Jag fick idén till novellen när jag bodde på en gård vid Mälarens strand, där jag utanför mitt fönster hade en 700 år gammal ek. Den ena sidan av trädet hade dött, men resten av trädet var i allra högsta grad levande, med frodig grönska. Jag tittade på eken och tänkte att det är så med oss människor också. Vi bär med oss våra sår och våra gamla skador från livets sorger och besvikelser, men vi lever vidare ändå. Det regnade den dagen och regn precis som vatten i alla dess former är min största inspirationskälla.
 
När jag får frågan om vad skrivandet betyder för mig eller vad jag har för motiv med skrivandet, vill jag vända på det och istället fråga vad skrivandet har för motiv med mig…. Det är som att det kommer ord, meningar, prosa, poesi, som ett vattenfall som inte går att stoppa och jag bara flyter med. Det är kärlek rakt igenom, det är mitt livselixir. Det känns som om jag kunde skriva redan innan jag kunde gå, som att det alltid funnits med mig. Skrivandet är mitt största kall, den röda tråd som funnits i mitt liv genom allt annat jag gjort, från barnsben, genom skoltider, utbildningar och de olika yrken jag haft. Vad jag än har gjort, var jag än har befunnit mig, så har jag alltid skrivit. Och ja, jag skulle paradoxalt nog säga att jag saknar ord för att uttrycka den stora betydelse skrivandet har i mitt liv!
 
Min favoritskrivplats är vid havet. Att se vatten, att höra vågors brus ger mig inspiration och en harmonisk omfamning för skapande skrivande.
 
Senast lästa bok är Miriams sång av Mariana Stjerna. En bok om Esséerna, det folk som skrev dödahavsrullarna. Parallellt med den läste jag även en fackbok “Beyond Lyme Disease”. Förr kunde jag ha fyra- fem böcker som jag läste samtidigt, men nu har jag minskat ner det till en eller två.
 
Mitt bästa skrivtips är att inte tänka så mycket, utan att ha en grundkänsla och sedan sätta igång. Låt skrivandet ta över, försök inte styra processen, de ord som vill och behöver komma brukar hitta sin väg fram av sig själva när du slappnar av.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.