RecensionerSenaste

Knallorange bok för inspiration och reflektion

Av Ann-Sofie Lövqvist

Att ta hand om sig själv kan paradoxalt nog förvandlas till en stressfaktor, ännu en sak i livet som man måste hinna och lyckas med. När man tycker att det inte går får man ofta svaret att man måste prioritera, vilket låter förnuftigt om det inte vore för att det samtidigt verkar som om man måste prioritera allt. Dessutom har vi olika förutsättningar. Vissa kan, även om de har mycket att göra, disponera ganska fritt över sin arbetstid, medan andra måste vara på plats på jobbet under bestämda tider och måste lägga till några timmars pendling till och från arbetet också. Familjeförhållandena ser olika ut och är olika krävande. Många blir låsta och ser sitt personliga handlingsutrymme begränsas av omgivningens förväntningar på flexibilitet. Till detta kommer att vi också är olika till läggningen. Någon får energi av att ha mycket att göra, medan andra dräneras på kraft.

Att vara glad, fri och stark är drömmen för många. Det framkom när hälsocoachen Malin Lundskog intervjuade ett antal kvinnor om deras frustrationer när det gällde hälsa. Glad Fri Stark är därför titeln på hennes bok, som hon kallar levnadsguide, och som är liten, kvadratisk och knallorange. Hon vill visa en väg till ett liv utan tidsbrist, stress, spända axlar och dåligt samvete.

Utgångspunkten är att individen själv är ansvarig för sin hälsa, vilket naturligtvis är sant på ett plan, men bortser från yttre faktorer och att alla människor faktiskt inte har lika stor makt över sina liv. Samtidigt har boken ändå en attityd och ett upplägg som gör det möjligt att ta hänsyn till sina egna förutsättningar. Malin Lundskog börjar med att poängtera att hälsa inte är någon prestation. Man lever hälsosamt för att man tycker om sig själv.

Hon introducerar fem formler för bättre hälsa och kallar dem The Magic Five: svettas och flåsa, äta, vila, umgås och fira. Det är inga dåliga formler, men när hon presenterar dem närmare tycker jag att det blir för många floskler och för mycket coachningssvenska. Det känns ytligt och innehåller många upprepningar eftersom det ena ofta går in i det andra. Kanske är det också resultatet av att boken inte ger några konkreta tips när det gäller träning och mat. Det är inte bokens syfte att göra det och det är delvis dess styrka, men ibland blir intrycket lite diffust. Tonen i boken är lättsam och positiv. Klämkäck, skulle kanske någon säga. Vad man tycker om det är förstås en smaksak. Jag är lite kluven. Det positiva är viktigt, men jag har en tendens att bli avmätt och negativ när det blir för mycket av det, för balansens skull.

Det här är en bok som vill inspirera och coacha, därför finns som sagt inte så många konkreta råd om hur man ska göra. Däremot finns tomma sidor med plats för egen reflektion. Boken uppmuntrar till att fundera över livet, över de egna förutsättningarna och vad som passar en själv så att man kan agera därefter. Men goda råd saknas inte helt. Något som jag tycker är en klok tanke är att man ska ställa sig själv frågan varför. Om man inte vet varför man gör något är handlingen meningslös, men om den är knuten till det som verkligen är betydelsefullt för en får man en helt annan motivation och långsiktighet. En annan bra idé är den att man samtidigt som man sätter mål också ska sätta ett skammål, ett mål som är så lågt satt att man alltid kan uppnå det. Om man av någon anledning inte kan utföra det man egentligen hade föresatt sig är skammålet det som är bättre än ingenting, det som håller själva vanan vid liv.

Jag tycker att boken på det hela taget förmedlar en sund attityd. Den lättar lite på prestationskraven, sänker trösklarna för den som inte alltid hinner eller orkar göra allt perfekt, och som på så sätt kan få kraft att agera och göra något istället för inget. Kanske når man inget utopiskt tillstånd av glädje, frihet och styrka, men inspiration, kloka ord och reflektion kan ändå hjälpa en att komma ur en negativ spiral.

 

GLAD FRi STARK
Utgiven av ARC Publishing
140 sidor
Läs ett smakprov

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.