Hon hoppas kunna inspirera fler att stå upp

Av Nina Jansdotter

Maria Ljungmark bor i Älvsjö och jobbar som hundförare på natten. För något år sedan blev hennes mamma allvarligt sjuk. Då fick Maria lägga tre år på att slåss mot myndigheter, så att hennes mamma inte skulle fortsätta att vara utförsäkrad och även bli bostadslös med mera. Nu släpper hon boken ”Mamma dog två gånger”, om hennes upplevelser.

Maria har inte skrivit så mycket tidigare och knappt läst böcker, men när några vänner peppade henne att skriva ner allt som hade hänt. Då började hon skriva i ett kollegieblock med blyertspenna. Hon hade ingen aning om hur man gjorde när man en bok. Hon läser knappt böcker själv. Nu skrev hon bara från början till slut och så ändrade hon lite efter hand när hon tänkte att någonting passade bättre i ett annat kapitel.

Efter hand blev det fler och fler ord och till slut blev det en riktigt bra historia. Det blev också en form av läkande självterapi där hon fick distans till vad hon hade varit med om.
– Eftersom allt var så overkligt så upptäckte jag att det var jättebra att bearbeta saker genom att skriva ner mina tankar och känslor kring händelserna. Allt som allt tog skrivprocessen mellan sex till åtta månader och den gav mig mycket.

Maria förstod också då att det hon hade skrivit kunde vara viktigt att läsa även för andra som var i liknande situation, att vara anhörig till någon som är sjuk. Att andra kunde lära sig något om hennes kamp och det sporrade henne ytterligare.

Kampen mot byråkratin var tärande
Att kämpa mot byråkratin var bitvis tungt och jobbigt på många plan. Maria fick även där skriva mycket. Det handlade bland annat om att formulera sig så att myndigheter skulle lyssna och överklaganden av olika slag. Hon hade lite stöd av en advokat hon anlitade men det mesta fick hon läsa sig till och skriva själv.
– Det var en riktigt stor utmaning och jag fick ofta peka med hela handen och tala om ”ni har gjort fel”. Det är inte alla som vågar vara så tuffa men det är ett måste om man ska komma någonstans.

Maria blev bra på att prioritera och se vad som var viktigt. En sak som hon har lärt sig är att man aldrig kan förändra något om man inte står upp för sig själv och då står man samtidigt upp för andra människor.
– Det gäller att tunnelseende och jobba på hur mörkt det än ser ut. Det kommer alltid något ljust längre fram.

Vad lärde du dig av hela den här processen?
– Att man klarar mer än vad man tror. Många börjar redan med att säga att det inte går innan de ens har börjat försöka.

Maria hoppas kunna inge hopp med sin bok. Att fler ska våga stå på sig och se att ingenting är omöjligt om man är envis och visar att man inte kommer att ge sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.