Allt om skrivandeSenaste

Hitta din anledning till varför du skriver din bok

Av Nina Jansdotter

Niklas Alm är en vetgirig entreprenör som ägnat mycket tid de senaste tjugo åren åt att utbilda sig i de olika framgångsrecept som nutida och forna tiders filosofer, entreprenörer och andra tänkare kommit fram till. Hans bok, som heter Den stora teorin, handlar helt enkelt om de fynd han har gjort under årens lopp, under tiden som han har utbildat sig.  När han funnit saker som han anser sticker ut som extra kraftfulla när det kommer till att skapa framgång, så har han nedtecknat dessa och således skapat en bok utifrån dessa. I kombination med detta så har Niklas även lyft in sina egna erfarenheter och upptäckter som ofta går hand i hand med det han lärt.

Varför människor skriver böcker varierar säkert väldigt, menar Niklas men sannolikt så handlar det ofta, enligt honom, om någon form av bekräftelse, en känsla att lämna någonting efter sig till eftervärlden,  att göra ett avtryck.
– För egen del så kände jag att jag ackumulerat så mycket kunskap att det vore ett stort misstag av mig att inte skriva ner detta och ge till min dotter. En av huvuduppgifterna för oss människor är att ta hand om våra barn och ge dem en så bra grund som möjligt att stå på. Min bok är ett typ av testamente till min dotter och till eftervärlden. Att boken också är ett alldeles utmärkt arbetsredskap för mig när jag arbetar med mina kunder är naturligtvis också en stor fördel, säger Niklas.

För honom så inger det honom en själslig trygghet att hans dotter kommer att ha tillgång till tips och råd från honom även när han går ur tiden. Detta ger honom en känsla av lugn och en ganska stor tillfredsställelse. Rent arbetsmässigt så har det inte påverkat honom så mycket då han tycker sig vara ganska van vid att ta projekt från start till mål, men för någon som kanske inte är lika erfaren att göra detta så kan han tänka sig att det kan upplevas som ett äventyr att skriva en bok, tillägger han.
– Allt ifrån att göra grunden, skriva, fundera och konkretisera till att få tag på en redaktörsläsare, korrekturläsare, omslag etcetera.

Vad hos dig själv behövde du ”möta” för att kunna bli färdig med boken?
– Det var en bra fråga. Jag behövde helt enkelt sätta mig ner och hitta den anledning som nu ligger till grund för boken. Att lämna mitt avtryck till min dotter. Så fort denna anledning presenterade sig för mig så skrev sig boken nästan av sig själv. Inte det att det inte tog oerhört många timmar, men orden började strömma till mig och hela processen blev väldigt rolig istället för betungande, säger Niklas.

Vilka typer av psykologiska hinder kan man möta när man är i skrivprocess?
– Känslan av att det är ett oöverstigligt projekt, att det aldrig blir klart, att det går för långsamt etc. Att skriva en bok tar tid. Mycket tid. Det är viktigt att älska processen och inte bara hasta mot målet. Att skriva en bok är en resa.

Återigen, om du hittar den riktigt stora anledningen till varför du skall skriva en bok så tror jag att hinder i största allmänhet blir mer ovanliga. Och framförallt så tycker jag inte någon annan människa skall säga till en annan vad som är rätt eller fel när det gäller att skriva, fortsätter Niklas.
– Vill du skriva så är det din fulla rätt. Om andra vill läsa är deras ensak men just skrivandet är helt under din kontroll. Det är ditt beslut, din tid, din rättighet.

Hur bemöter du om någon säger att det är ”ego” att skriva böcker? Har du varit med om det?
– Ja tyvärr så är det nog ganska vanligt. Världen är full av människor som inte vill se andra lyckas. Människor som gör vad de kan för att ta udden av glädje och framgång.

Till dessa människor har han inget att säga. Men till den som står i färd med att ge sig ut vill han framföra sina innersta lyckönskningar.
– Jag hoppas du lyckas med det du företar dig och jag kommer att vara din allra största påhejare. Lev livet och se möjligheterna. Att ge ut en bok kan vara en helt enastående resa på många sätt.

Många har det väldigt jobbigt precis när man ska avsluta och lämna i väg boken till tryck. Varför är det så? Och hur gör man för att ändå få iväg boken?
– Jag har lite svårt att svara på just detta då det för mig alltid varit lätt att göra avslut och gå vidare. Bägge alternativen har såklart sina svagheter men ett tips kan vara att ta hjälp av en redaktörsläsare redan i ett lite tidigare skede då det kan ge den knuff framåt som kanske är den avgörande för att få boken till tryck.

Niklas har även ett lite speciellt sätt att hantera kritik. Han menar att så fort en bok är skriven så är den dåtid. Eftersom den kritik som eventuellt skulle kunna komma rör någonting som gjordes innan nutid så kan man se kritiken som överspelad. Eftersom boken kommer finnas i framtiden så är allt beröm att betrakta som evigt. Allt förändras efter hur man väljer att se på saker och ting. Ganska fiffigt kan han tycka.
– Som sagt. Hitta anledningen till varför just du skall skapa en bok. Att på ålderns höst bläddra i böcker man skapat under sin livstid torde vara en skön grej, så kör hårt!

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.