Författare berättar

Hästsvansen – Ethel Hedström Nilsson

Av Ethel Hedström Nilsson

Ethel upplever sig själv som en förhållandevis färsk skribent med konkreta ambitioner. Hon skriver noveller, kortare texter, diverse skrivutmaningar (går aldrig att motstå), då och då ordnad poesi som haiku och tanka och befinner sig för tillfället i slutfasen av ett bokmanus (har ytterligare några mycket ofullbordade längre texter vilande i datorn). Har fått en novell publicerad i Allas Veckotidning, vunnit priser och utmärkelser i novelltävlingar, medverkat i några antologier och har en skrivargrupp tillsammans med två andra kvinnor.

Ethel Hedström NilssonOm mig som författare
Första intäkten på mitt skrivande var en mindre ersättning för en publicerad novell i en veckotidning. Jag har medverkat som författare i en antologi kallad Hetta publicerad av e-bokförlaget Pupill (gratis att ladda ner), var med i Skrivpuffskalendern 2011 och bidragit med två noveller i e-tidningen SPARV. Är i det närmaste färdig med mitt första manus som efter testläsare och lektör ska skickas in till potentiellt intresserade förlag.

Vad skriver du?
Det som ligger mig närmast om hjärtat är berättelser om utanförskap, grupptryck och ensamhet. Jag skriver om både vuxnas och barns upplevelser.

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Carlos Ruíz Zafon är en. Sarah Waters en annan. Det skulle vara intressant att få ta del av deras skrivprocess. Hur mycket research de gör till exempel. Och om de gör synopsis. Kan tilläggas att jag inte alls har samma uttryckssätt som dem.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Får bli en tjock som jag kan läsa många gånger, Bergtagen av Thomas Mann.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Prioritera. Kräva skrivtid, om du har familj. Upprätta ett schema som sätts upp på en anslagstavla där övriga familjemedlemmar kan se vilka tider du inte får störas.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Att inte tänka efter, bara sätta sig ner och skriva. Leta upp skrivutmaningar på nätet. Brukar jag göra, för att få omväxling och komma in i skrivarstämning. Det behöver inte vara långa texter som ska präntas, utan kan vara en enda mening, 100 ord eller en dikt. Sen är du igång.

Välkommen till min blogg där jag då och då i mån av tid publicerar kortare texter tittelina.blogspot.com.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Ethel Hedström Nilsson medverkar med novellen ”Hästsvansen”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.