Skrivtips

Finna tid för skrivande

Det är inte många av oss som har lyxen att kunna sitta ostört på vår favoritplats och skriva. Och ännu färre av oss är det som kan skriva när vi känner för det, när inspirationen sköljer över oss. Att bara kunna sätta livet på paus.
För det är just det som har en tendens att komma i vägen, livet. Det är jobb, barn, hushållssysslor, matlagning och hundra olika saker som ska hinnas med innan det är dags att sova för att orka med morgondagens uppgifter.

Så vad kan vi då göra? Ge upp? Ta semester från livet? Visst, det vore kanske skönt, men det är inte nödvändigt.
För det första, se till att alltid ha med dig block och penna (eller dator om du föredrar det), så är du alltid beredd när tillfället dyker upp. Vi har alla så kallad dötid under dagen. När du sitter på bussen eller tåget, sitter i ett väntrum eller vad som, då är det perfekt att hala fram blocket/datorn och börja skriva.
Många gånger använder vi denna dötid till att surfa på mobilen, kolla facebook, läsa mail, uppdatera twitter… Det finns så mycket på internet som kan distrahera. Men fråga dig själv vad du tycker är viktigast, vad ger dig mest – Att skriva, skapa, leka och måla med ord eller slösurfa?

När du dammsuger, diskar, är ute med hunden, tvättar bilen eller duschar är alla perfekta tillfällen att fundera och tänka över var ditt skrivande ska gå härnäst. Ibland kan vi få de mest fantastiska idéerna när vi gör de mest vardagliga sakerna.

Stäng av Tv:n! Måste fönstren putsas igen?  Kolla runt i ditt liv och hem och se vad du kan skära ner på, vart du kan sänka kraven. Här kan du vinna mycket skrivtid.

Skapa rutiner. Gå upp en timme tidigare på morgonen, avsätt en del av lunchen eller vilken annan tid som fungerar bäst för dig. Gärna samma tid varje dag. Se även till att ha skrivarutrustning redo. En kopp kaffe eller te kanske hjälper, eller favoritmusiken. Vilket som, försök skapa en stund som fungerar för dig, som får din kreativitet att flöda och hjälper dig måla upp din berättelse, ord för ord.

Men viktigast av allt är nog att hitta en balans. Att hela tiden oroa sig och planera för skrivtid blir bara stressande tillslut, vi behöver även tid för vila. Det funkar inte om hjärnan ska gå på högvarv hela tiden, även den behöver en paus ibland.
Så försök att hitta rutiner som fungerar för dig. Ta vara på alla de små stunder då du faktiskt har, eller har skapat, tid. Men låt bli att stressa och pressa fram dessa tillfällen. Det är inte alltid nödvändigt att prestera, ibland är det helt okej att bara vara, ta en paus.
Och kom ihåg – ha kul!

Veronica Jugen

Har älskat att läsa och skriva sedan jag var liten. Under en lång tid var det min terapi, mina enda vänner, min tillflykt från verkligheten. Jag har alltid skrivit för min egen skull, alltid älskat att kunna få ner mina dagdrömmar och fantasier på papper, att kunna måla upp nya världar med ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.