Fem frågor till Juna Henriksson

I slutet av september ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Loser” där 30 författare delar med sig av berättelser om förlorare. Juna Henriksson medverkar med novellen ”Skratta till ansiktet brinner”.

 

Berätta kort om dig själv
Jag heter Juna och är en lagom spexig och lagom spretig skrivare. Som i att jag undervisar i matematik vid sidan av skrivandet, och som i att jag inte riktigt kan bestämma mig för vad jag ska skriva om. Så det har blivit ett gäng romaner och noveller och slammiga dikter och inte lika slammiga dikter. Och fantasy och relationsdrama och skräck och trams.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till novellen är i stora drag inspirerad av hur livet som högstadieelev var, men också skapad tack vare en skrivövning om att basera noveller på bibelcitat.

Vilka är dina tankar kring begreppet loser?
Ordet loser för mig någonting en inte kan vara, utan någonting som samhället anser att någon är. Det är så många vinnare som genom åren har kallats för losers bara för att de inte följer normer och regler. Lite som att vara en tönt. Och alla vet ju att de största töntarna är de dåliga vinnarna. Så egentligen är de sämsta vinnarna också de största ”losersarna”.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är för mig en frizon. En plats där jag har fullständig makt och kontroll, men också där jag kan upptäcka mig själv, vem jag är, vad jag gillar och vad som är viktigt för mig. Det är också ett sätt att begränsa en drös med fritt skridande fantasier till text, vilket gör dem lättare att hantera.

Vilken bok/vilka böcker ser du fram emot att läsa i sommar?
Till sommaren ser jag fram att läsa Folk med ångest av Fredrik Backman!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.