Författare berättar

Envishet är en god egenskap

Av Charlotta Lagerberg Thunes

Charlotta Lagerberg ThunesNär jag var liten ville jag bli författare. Jag började skriva dagbok tidigt i livet och skriften är en läkande kraft som att föra en inre dialog med sig själv och som städar upp bland alla tankar, känslor och förnimmelser.

Kanske var det just bilden av en hamrandes skrivmaskin, ett blomstrande huvud full med fantasi och att bli fullständigt hängiven av ett flow som bestod av fantasi, kreativitet och det som finns utanför ramarna som fick mig att vilja så mycket bli författare!

Jag arbetade som beteendevetare och på en skola och undervisade i etik och tyckte ämnet var knastertorrt och födde därför min egen idé, som var att göra etik färgglatt och lekfullt.

Sedan gick jag på skrivarkurser vid ABF och Folkuniversitetet och tänkte försöka mig på att skriva en barnbok på egen hand. Mest på skoj tryckte jag boken om den lilla Popcornmannen Poppe som såldes slut på en gång och just den boken/böckerna har idag blivit en bokserie.

En roman hade funnits i mina tankar under många år. Under de tolv år som det har tagit för mig har jag skrivit artiklar, krönikor och debuterat som barnboksförfattare och efter ett aktivt val att säga upp mig från en fast tjänst studerade jag kreativt skrivande vid Växjö universitet där jag använde mig av mitt manus för att få feedback på det.

Bokens idé kommer ifrån mitt sociala arbete och kring motiverande samtal och alla de svårigheter som man stöter på inom den yrkesgenren. Jag ville skriva en bok om att mötas på mellanmänskliga nivåer och försöka belysa klass, kön och etnicitet och göra en skildring kring att mötas på samma villkor, fast ändå inte. Om konsten att trilla tillbaks i gamla fotspår bara för att det är så lätt att finnas kvar där av ren bekvämlighet.

Research arbetet har noggrant utförts med hjälp av en tidigare kollega från forna Jugoslavien. Jag vill skriva om utanförskap och isolering och om en bok som berör in på djupet.

Manuset har blivit hopskrynklat, refuserats, fått ta emot spott och spä från mig och min frustration.

Jag skriver mycket, ofta och om och om igen och tolv år är en lång tid, fast min motivation har dalat många gånger under resans gång. För att hålla lågan uppe måste man nog älska att skriva.

Manuset lades ner men så bestämde jag mig för att ge det en allra sista chans och jag skickade det till en lektör vid GB text.  Hon tyckte manuset var välskrivet och på min whiteboard tavla satt lappar från förlag som gett mig personliga utlåtanden.

Så kanske att jag skulle orka skicka in en gång till. Jag fick två som tackade ja och jag beslöt mig att ingå samarbete med Mogwai bokförlag som är ett litet personligt bokförlag där den unika rösten får avspegla sig litterärt och det känns bra att ha en nära dialog med förläggaren som lyssnar och samarbetar väl med sina författare.

             TIPS

  • Svaret är inte så charmigt kring skrivarprocessen, men ändå ärligt. Det handlar bara om att skriva om och man blir aldrig någonsin färdig.
  • Envishet är en god egenskap.
  • Man måste älska att skriva. När man har roligt går allting mycket lättare. Power of passion!
  • Det går att ge ut en bok genom egen utgivning. Alltså är chansen mycket lättare att du kan förverkliga din egen dröm. En god början!
  • När du vacklar och tappar motivation tänk då att ingen har gjort just den boken som du skapar. Den är unik just för dig! Det är stort om något, inte sant! Vila i den tanken.
  • Jag tror på egen utgivningens förmåga om man har en bra nisch. Det har nog hjälpt mig framåt.

Det finns ett brasilianskt talesätt som säger att man ska föda minst ett barn, plantera minst ett träd och skriva en bok innan man dör! Det kanske också är en bra början?

Mer om författaren: Charlotta Lagerberg Thunes

www.mogwaibokforlag.se
www.charlottalagerbergthunes.se
www.popcornmannenpoppe.se

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.