Författare berättar

Över en vinterfika med Maria Estling Vannestål

Maria Estling VannestålBerätta kort om dig själv
Jag är mamma till fyra barn mellan 6 och 26 och bor i en by på småländska landsbygden. För fyra år sedan lämnade jag min karriär som lärare och forskare i engelska på universitetet för ett friare och mer kreativt liv som egen företagare. Idag driver jag podden Drömmen om Målajord, som handlar om att följa sitt hjärta och förverkliga drömmar, leder kurser och samtalscirklar om livskvalitet och personlig utveckling, föreläser, bloggar och skriver böcker. På fritiden tycker jag om att läsa, yoga, meditera, sticka, vandra, fika med goda vänner och ha viktiga samtal om livet.

Hur fick du idén till din novell?
Det finns många likheter mellan min egen dotter (som mådde väldigt dåligt under sin gymnasietid) och novellens Maya. Tack och lov hade hon och jag en bra relation och kunde prata mycket genom de svåra åren, men här har jag föreställt mig hur det kunde ha varit om vi INTE hade kunnat nå varandra då. Och så tycker jag alltid det är spännande när människor börjar våga närma sig varandras världar – med små steg – och se att det går att förändra ett mönster, helt enkelt skriva om historierna om oss själva.

Vad betyder skrivande för dig?
Det betyder enormt mycket. Som barn ville jag bli författare, men jag tappade bort mitt skönlitterära skrivande i tonåren. Jag skrev mängder med facktext (forskningsartiklar och läromedel) under mina år på universitetet, men det var först när jag började blogga för åtta år sedan som jag upptäckte hur mycket jag tycker om det friare skrivandet. Nu har jag publicerat både noveller och en barnbok (skriven ihop med min dotter) och nästa år kommer min första roman, som också varit ett sätt att bearbeta en jobbig period i mitt liv. Jag mår så mycket bättre när jag får skriva.

Senast lästa bok?
Det som andra inte ser av Al Brookes, som min dotter översatt och gett ut på eget förlag, och som vi ska diskutera i min bokcirkel. Faktiskt en av de absolut bästa böcker jag läst, vilket är jätteroligt! 🙂

Vad är ditt favoritfika?
Te och Budapestbakelse

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Maria Estling Vannestål medverkar med novellen ”Googla på hummus”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.