Författare berättar

Över en vinterfika med Carina Cefa Öhrlund

carina-skoBerätta kort om dig själv
Jag heter Carina Cefa-Öhrlund, född 1959 i Eslöv  – Jag är en nyfiken, färgglad tusenkonstnär. Rösten och fantasin är mina gåvor. Vänner och familj min styrka. Hemmet är mitt ”slott” fullt av galenskap, konst, sagor och kreativitet. Jag älskar hösten, kärlekens pånyttfödda årstid som en upptakt till julen full av sång, härliga dofter, stjärnor i taket och tända ljus. En tid då tankar exploderar, motiven flödar och min penna glöder. Jag dukar mitt bord med stämning, glitter och minnesvärda upplevelser, i en värld som blir alltmer farlig och instabil. I ljuset finns möten, musik och vackra ord.

Hur fick du idén till din novell?
Det var en kombination av en dikt Jag drömmer om ett land, som jag skrev som inledningen till en föreläsning om vatten, som jag höll för några år sedan och dels en längtan tillbaka till min barndoms trygga stad. I fantasin vandrade jag omkring på gatorna och upptäckte vad som kunde ha hänt i ett visst hus. I verkligheten hade jag en önskan, förverkligandet av drömmar och ökad gemenskap. Kärlek till en viss person och en önskan om en bättre framtid fri från gifter, elände och stress.

Vad betyder skrivande för dig?
Jag älskar att skriva och se en text utvecklas liksom jag själv.
Att skriva är att sätta ord till motiv, att få utlopp för känslor och fantasi. För mig är det också viktigt att forska i fakta och skriva för att hålla minnena levande. Att dela med sig av en text är som att stå på scen genom att synas, höras och genomskådas – Ett sätt att växa i sig själv. Hela livet är ett lärande. När jag skrev novellerna till ”De sju dödssynderna” upptäckte jag en något mörkare morbid sida av mig själv.

Senast lästa bok?
Hjärngrepp av Karin Eberhardt Grönvall.
Nu läser jag Min fantastiska väninna av Elena Ferrante som följs av Hennes nya namn.

Vad är ditt favoritfika?
Kaffe svart som natten och en dammsugare!

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Carina Cefa Öhrlund medverkar med novellen ”Med änglar på marken”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.