Författare berättarÖver en fika kan allting hända

En viktig fika med Fanny Lundgren

Berätta kort om dig själv
Jag heter Fanny Lundgren, född -93, och bor för tillfället i Växjö där jag pluggar arbets- och organisationspsykologi vid Linnéuniversitetet. Jag växte upp med två yngre syskon och mina föräldrar, samt familjens hund. På fritiden läser jag en del, joggar och har gått valpkurs med min Engelska Cocker Spaniel, Polly; jag hoppas på att det blir några fler kurser till hösten.

Hur fick du idén till din novell?
Jag skrev först två andra noveller men tyckte inte att de blev så bra. När jag gjorde mitt tredje försök bestämde jag mig för att testa något nytt då jag kände att mina tidigare publicerade noveller har liknat varandra till viss del. Jag har väldigt sällan, kanske aldrig, skrivit från ett barns perspektiv och tänkte att jag skulle testa det varpå det blev enkelt att komma på vilket beslut hon skulle behöva ta. Jag fokuserade mer på känslan att hon trodde att hon skulle behöva göra det här beslutet snarare än på om det verkligen skulle hända.

Vad betyder skrivande för dig?
Första gången jag skrev historier var jag 11 – 12 år gammal och gjorde det för att vi fick en uppgift i skolan. Sedan fortsatte jag för att det var roligt och det har blivit till en hobby. Skrivandet betyder en frihet att komma på olika typer av karaktärer som upplever mer eller mindre realistiska situationer; det jag gillar bäst med böcker är man inte behöver hålla sig till det realistiska. Alltså kan man ge sin karaktär krafter, de kan få upptäcka en ny värld och man kan skriva om människor som förmodligen aldrig skulle kunna existera på riktigt. Det finns för att sammanfatta väldigt få saker som man inte kan utforska. Skrivandet, precis som läsningen, betyder en lugn paus från alla måsten i vardagen.

Hur sorterar du din bokhylla?
Eftersom att alla böcker inte får plats i studentlägenheten har jag några böcker i lägenheten och alla andra hos mina föräldrar i deras hus. Hos föräldrarna är böckerna bara någorlunda sorterade med skönlitteratur på ett ställe och kurslitteratur på ett annat. Men i lägenheten är skönlitteraturen sorterad efter författare och storlek på böckerna; den kurslitteratur jag har där är sorterad efter storlek.

Hur viktigt är fika för dig? 
Fikat, närmare bestämt det man äter, är inte så viktigt men däremot är den sociala situationen viktig då det är ett lättsamt sätt att träffa vänner och prata om allt och inget; antingen träffas man på ett café eller så träffas man hemma hos någon.

Vad är ditt favoritfika? 
Svart kaffe, te, varm choklad och de flesta varianter av smörgåsar/baguetter m.m.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända“, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Fanny Lundgren medverkar med novellen ”Barn och deras hemligheter”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.