Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Daniel Brandt

Berätta kort om dig själv
Jag är en kreativ själ numera bosatt i Lund, som alltid gillat berättelser – i synnerhet böcker och film. På vardagarna jobbar jag med grafiska lösningar och marknadsföring på ett filmbolag i Malmö, medan fritiden bland annat ägnas åt skrivande och musikskapande. Skrivandet började jag med redan vid runt tio års ålder på föräldrarnas elektriska skrivmaskin. Och sedan dess har jag inte kunnat sluta.

Hur fick du idén till din novell?
Jag brukar börja med att låta mitt undermedvetna arbeta en tid med det tema jag vill angripa, för att hitta lämpliga vägar in. Det brukar fungera bra. Men det är omöjligt att säga hur lång tid det tar. Jag har egentligen inte haft mycket tid till skrivande de senaste månaderna, så jag hade inte räknat med att kunna lämna in något bidrag till novellsamlingen.

Men så hamnade jag plötsligt i väntrummet på en vårdcentral och fann att jag hade åtminstone en och en halv timme över till att skriva. Då fanns idén plötsligt där, nästan färdig. Det var bara att börja skriva – direkt i min smartphone. Jag blev färdig med det första utkastet precis innan jag blev inkallad nära två timmar senare. Finputsningen fick jag ta under en påföljande resa till Riga under min semester.

Mina tankar kring temat cirkulerade runt ytterligheter av ritualen fika, och fastnade vid just de fikastunder som brukar hållas i samband med dop och begravningar. Det är verkligen viktiga sammankomster. Ett sätta att fira livet, det som varit och det som komma skall. Och att gemensamt bearbeta känslor och minnen. Däremellan ryms hela spannet mellan hopp och sorg – ibland på samma gång. Just den dubbla känslan tycker jag är väldigt intressant, och så uppkom tanken på ett möjligt framtida samhälle där vi kan tvingas balansera antalet födslar med och dödstal för att planeten ska kunna överleva. Eller i ett slutet samhälle, på eller på väg till en annan planet eller solsystem, där resurserna är allt annat än oändliga. Jag har medvetet inte valt att specificera det exakta tillståndet i berättelsen för att hålla tanken så öppen som möjligt.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är förstås ett fantastiskt medel för berättande, och ger mig ytterligare ett kreativt uttryckssätt utöver grafik, foto och musik. Vilket jag också älskar att arbeta med. Text har förmågan att binda ihop alltsammans och har liksom blivit ett självklart komplement. Och text har också en förmåga att kunna beskriva tankar och idéer som är svåra eller till och med omöjliga att fånga med andra medel. Det finns något magiskt i det.

Hur sorterar du din bokhylla?
Eftersom jag numera delar bokhyllan med min fru blev det efter ett gemensamt beslut efter färg, vilket vi båda trivs väldigt bra med. Jag minns ofta ganska precis hur en boks omslag ser ut så det blir enkelt att hitta, samtidigt som bokhyllan blir ett mer harmoniskt inslag i inredningen. Min egen sortering har tidigare varit mer liknande kaos. Men det viktigaste – som mina synonymordböcker och språklexikon – har alltid haft väldigt bestämda platser i mitt hem. Numera finns de alltid i närheten av min dator.

Hur viktigt är fika för dig?
Jag tycker verkligen att fika är viktigt. Det knyter samman människor med sina olika ritualer, skapar lugn i sinnet under möten och ger tid till reflektion. Ibland är fika bara en ursäkt för att umgås och prata strunt en stund på jobbet, men även sådant har en viktig social funktion. Och många problem löses och idéer kommer till liv just över en jobbfika.

Vad är ditt favoritfika?
Det beror helt på mitt sinneslag. Oftast räcker det fint med en god kopp kaffe eller lite earl grey. Men samtidigt är det sällan fel med något sött till. Gärna då något med choklad. Men det viktigaste är alltid sällskapet – såvida jag inte fikar helt själv förstås. Då är just avsaknaden av det sociala viktigast. Så att mina egna tankar får fritt utrymme.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Daniel Brandt medverkar med novellen ”Avslut”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.