Författare berättarÖver en fika kan allting hända

En viktig fika med Björn Velander

Berätta kort om dig själv
Jag är en man som växte upp i Rinkaby strax söder om Kristianstad som via Linköping och kärleken hamnade i Halmstad. När kärleken tog slut stannade jag kvar och bor i en etta med katterna Elvis och Strindberg. Har arbetat som svarvare sedan 2005 och nu har jag sadlat om och blivit yrkeslärare på industritekniska programmet.

Jag läser mycket och väldigt brett. Allt från J.K. Rowling till Chimamanda Ngozi Adiche. Älskar Stephen King och Stig ”Slas” Claesson.

Meldoikrysset är ett stående inslag varje lördag.

Hur fick du idén till din novell?
Idén kom till mig redan förra året. Det var inledningen som kom till mig: ”Ni är en man som är svår att hitta.” Just den repliken och att det var någon som satt på ett kafé och försökte läsa tidningen var vad jag såg.

Då började jag skriva den i en anteckningsbok och den såg väldigt annorlunda ut än det färdiga resultatet. Den blev liggande tills jag såg ämnet för den här antologin. Då kom jag på att den där historien kan nog funka till det, så jag plockade upp den och arbetade om den.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är det intresse och den dröm jag har haft allra längst. Mina föräldrar frågade mig var jag hade fått den ifrån, för det är ingen i släkten som har sysslat med det, och jag vet inte, men det har kommit till mig från läsandet som jag fick med mig från unga år när min mamma läste för mig till att jag någonstans förstod att någon hade hittat på alla de historier som vi läste. Skrivandet har tagit sig lite olika former. Tankar, historier, dikter, blogginlägg småhistorier som det inte blivit något av och nu de senaste två-tre åren har jag satsat på att skriva längre. Det är först nu på senare år jag har tagit mig bort från att försöka skriva på inspiration och insett att om det ska funka måste jag behandla det som ett arbete.

Hur sorterar du din bokhylla?
Min bokhylla har jag rensat ut rejält och kvar står några få böcker som jag verkligen älskar. Ingen speciell ordning då jag ändå har bra koll på vad jag har just nu. Annars är det bokstavsordning som gäller.

Hur viktigt är fika för dig?
Det är inte speciellt viktigt. Det är något jag kan gå ut och göra någon gång ibland men inget jag känner att jag måste ha varje dag eller varje helg.

Vad är ditt favoritfika?
Favoritfikat är inte så svårt att tänka sig. Det är en sval sommardag ute på Öströö fårfarm där man sitter i skuggan och hör fåren bräka medan man dricker kaffe och äter ostkaka med punschblåbär och grädde. Det är svårslaget och ett givet inslag varje sommar.

Annars är klassikern med kaffe i riktig kopp och kanelbulle eller sockerkaka svårslaget. Mandelkubb är underskattat också. Det fick man ofta hemma hos farmor.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända“, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Björn Velander medverkar med novellen ”En avgörande fika”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.