Författare berättar

Över en sommarfika med May-Lis Farnes

Berätta kort om dig själv
Jag är född i Oslo och har två äldre bröder. Vi hade en sommarstuga vid Oslofjorden som vi var på jämt under sommarhalvåret. Där seglade vi hela dagarna. Det blev en av mina favoritsysslor.

Min pappa var mycket sträng och en riktig patriark. Han bestämde det mesta hemma så vi fick tidigt lära oss att rätta oss ”in i leden”. När vi var små så berättade han alltid för mina bröder att de skulle bli Civilingenjörer. Något som egentligen var hans dröm. När jag en dag frågade vad jag skulle bli sa han att det spelade ingen roll för jag var ju bara en tjej. Och gissa vad jag blev, envis som jag var. Jo, civilingenjör, inom IT. Vet ej om det egentligen var ett rätt val för min personlighet, men gav mig möjligheten att genom min yrkesroll utveckla mig vidare. Jag har verkat i olika roller som såväl forskare och chef som entreprenör och specialist. Idag jobbar jag som managementkonsult inom informationssäkerhet.

Jag har med åren utvecklat ett stort intresse för personlig utveckling och hälsa. Jag är utbildat både NLP Coach och lärare i Kundaliniyoga. Detta är något jag ska ägna mig åt mer och mer och fulltid från jag pensionerar mig till jag i alla fall är 80 år – om inte längre.

Hur fick du idén till din novell?
När jag såg att Ariton Förlag utlyste tävlingen om att vara med som en av författarna i antologin Över en sommarfika gjorde jag som jag ofta gör i mitt yrkesliv. Jag skrev måldatum in i min kalender och tog beslutet att nå det. Inspirationen till novellen kom från en verklig händelse, att jag seglade en helg med en nyvunnen seglarkompis. Den helgen inspirerade mig till att tänka nya tankar och återuppta gamla drömmar. Novellen ”Nykär på Huvudskär” är baserat på denna händelse ihopvävd med tankar jag ständigt har och brottas med – vad är ensamhet. Det tankesätt som jag har utvecklat när jag utbildade mig som coach flätar sig in i samtalet mellan de två kvinnorna i novellen.

Vad betyder skrivande för dig?
Jag har sedan jag var barn haft en dröm om att skriva, något som jag förstår delar med många andra. När jag var barn lovade jag mig själv att skriva en bok om min barndom. Denna tanke har pyrt i mig och medfört att jag har börjat utforska skrivandet. Jag har deltagit på skrivkurser och närmat mig min gamla dröm genom att skriva om livet, livsval och mer personliga saker på sociala medier och tala om det som föreläsare. Novelltävlingen sparkade mig i baken och gjorde att jag började göra något mer seriöst av mitt skrivande. Novellen är min första publicerade verk men är förhoppningsvis inte den sista. Frågan jag ständigt ställer mig är om jag vågar skriva om min egen barndom och nå det jag lovade mig som barn.

Är det viktigt att läsa böcker?
För mig är det mycket viktigt att läsa böcker. Både skönlitterära och mer facklitterära böcker. Det har givit mig många fina stunder och givit mig perspektiv på mitt eget liv och tankar. Jag har ofta sökt kunskap genom böcker där jag fått nya tankar och anfallsvinklar. Det har fått mig att inte känna mig så ensam med mina tankar och funderingar, sett att många andra också har samma problem och utfodringar samt har hittat sina lösningar på sina problem. När jag behöver det, går jag till en bokhandel och köper ett antal böcker kring det jag är upptagen av, och läser i full fart och med stor aptit.

Vad är din favoritfika?
Min favoritfika är en fika på ett riktigt konditori, gammaldags konditori, med många olika typer av bakelser. Jag har en fallenhet för choklad men också förtjust i grädde, så får jag se en bakelse med någon kombination av grädde och choklad – då är jag supernöjd. I tillägg vill jag gärna ha en god kompis där och prata med. Tycker om djupa samtal – om livet.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. May-Lis Farnes medverkar med novellen ”Nykär på Huvudskär”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.