Författare berättar

Över en fika med Ulrika Alenfelt

Av Jenny Jacobsson 

Hej Ulrika! Berätta lite om dig själv. Vem är du?
Jag är 39 år, tvåbarnsmor och personalvetare med examen i psykologi. Jag är född och uppvuxen i Västerås men bor numera i Örebro med mina döttrar. Älskar logisk problemlösning och är rätt bra på det. Ogillar skräckfilmer. Vill gärna ha sommar året runt, förutom i december. Upplevs nog av andra som glad och positiv. Och envis.

Ulrika AlenfeltHur kommer det sig att du började skriva?
Jag har alltid älskat att skriva och det är för mig ett naturligt sätt att uttrycka tankar och känslor. Så länge jag kan minnas har jag haft en vilja att uttrycka mig konstnärligt, fantisera och berätta historier. Att skriva tillgodoser det behovet.

Du debuterar med novellen Blind date, berätta om novellen.
Det är en novell om en dejt. Men också en liten berättelse om osäkerhet och om att våga öppna sig för någon annan.

Hur har din väg sett ut fram till idag vad det gäller skrivandet och författarskapet?
Jag skrev mycket som barn och tonåring. Men så kom vuxenlivet och karriärkraven och jag tappade bort mitt skrivande under några år. Det var en slags mitt-i-livet-kris som fick mig att hitta tillbaka till skrivandet. Jag anmälde mig till författarkurser på distans och började skriva på en bok. I över två år skrev jag på den lite i smyg under små stulna stunder vid sidan om livspusslet. Tillslut bestämde mig för att satsa på författarskapet, slutade jobbet och tog ett år till att bara skriva. Det har varit fantastiskt.

Hur reagerar din omgivning på att du debuterar som novellist?
Väldigt positivt. Eftersom jag ännu inte har något förlag till min roman så är denna novell det första jag publicerar och min omgivning har väntat länge på att få läsa något. Många uttrycker dessutom att de verkligen gillar konceptet med en novellsamling med så många olika författare.

Har du tips och råd till andra som vill skriva en novell?
Jag gillar noveller med oväntat slut. Så mitt tips är nog att skruva till det lite på slutet. Men också att skriva om ett ämne som du själv gillar att läsa, då är du på hemmaplan.

Var hämtar du inspirationen ifrån?
Böcker och filmer. Men mest livet. Mitt liv och andras liv, kända och okända. Världen är full av historier att berätta. Och det är roligt att blanda friskt. Det påminner mig om glädjen små barn känner när de blandar två färger och plötsligt får en tredje helt ny färg.

Skriver du på någonting nytt?
Jag skriver på ytterligare noveller nu och jag har också påbörjat synopsis för en ny roman. Men framförallt har jag fokus just nu på att redigera mitt första bokmanus ytterligare en gång. I mitten av november ska det vara helt klart. Sen skickar jag det till förlag och håller tummarna.

Vad händer i ditt liv just nu?
Mitt år av heltidsskrivande är slut och om några veckor börjar jag ett nytt jobb som HR Verksamhetspartner på Försäkringskassan. Det känns väldigt roligt. Och givetvis kommer jag fortsätta att skriva. Hoppas på romandebut under 2015.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Ulrika Alenfelt medverkar med novellen ”Blind date.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.