Författare berättarÖver en fika i Svea RikeSenaste

Över en fika med Hillevi Rundström

Berätta kort om dig själv
Jag är 64 år, har man, barn och barnbarn. Bor på en gård på Ljusterö i Stockholms skärgård. Har får, höns och inackordering av islandshästar. Jag är bonde i själ och hjärta. Tycker det är viktigt att producera mat och hålla landskapet öppet. Har genom alla år funderat runt livet och allt som sker. Att skriva hjälper mej att hitta svaren och meningen i allt.

Hur fick du idén till novellen?
Miljön är min. Jag är uppvuxen med mjölkkor och saknar dem. Det blev en naturlig ingång i novellen för mej. Sen styrde texten mej till ett oväntat slut.

Hur sorterar du i din bokhylla?
Jag försöker få lite ordning ibland. Till exempel att ha faktaböcker på en speciell hylla. Sen är jag där och rafsar och allt är huller och buller ingen.

Vilken är din mest heliga plats?
Mitt hem. Jag har ett stort behov av att vara ensam och ett stort behov av att vara hemma. Med hemma menar jag inte bara mitt hus utan grönsakslandet, stallet, fårhuset. Det jag gör när jag är hemma blir hemma för mej.

Vad är du mest rädd för?
Jag har varit rädd för så många saker i mitt liv så jag har blivit rädd för själva rädslan. Klimatförändringen skrämmer mej också och att så många människor tvingas fly från sina hem.

Vem fikar du helst med?
När jag känner en harmoni i mig själv, då vill jag fika ensam. Då vill jag dricka te i mitt kök och se morgonen ljusna.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Hillevi Rundström medverkar med novellen ”Saknaden”.

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.