Författare berättarÖver en fika i Svea Rike

Över en fika med Håkan Lindgren

Berätta kort om dig själv.
Jag har läst i hela mitt liv, men inte skrivit mer än de senaste tio åren. Temat på mina två första romaner är önskan om barn hos två killar i Paris. Böckerna är skönlitterära, men mycket bygger på egna erfarenheter. 2013 fick min man och jag barn via surrogatmamma i Ryssland, efter fem års kamp och många misslyckade försök. Ämnet är förstås högaktuellt både i Sverige och i Frankrike där vi bor. Surrogatmödraskap är en het debatt med många spridda åsikter.

Nästa bok kommer däremot att handla om någonting helt annat. Om ingenting oförutsett händer när jag skriver, kommer inte ett endaste barn att finnas med i historien. Däremot tar jag upp tråden med den svarta humor som jag nämner i nästa fråga.

Vi bor på landet med kossor på ängen utanför och flera katter från grannarna som gärna besöker oss. När vi promenerar hamnar vi nästan genast i Luxemburg, där jag också arbetar på dagarna. Skrivandet äger rum vid två huvudsakliga tillfällen: vardagsmorgnar på jobbet, dit jag kommer två timmar innan de flesta andra och dagen börjar på riktigt, eller på hotell och flyg när jag reser. Jag skulle kunna skriva mycket mer, om jag bara hann.

Hårda fakta? 51 år, gift med ett barn (som sagt), sportar på gymmet bredvid kontoret, alltför svag för godis, kakor och andra sötsaker men avskyr socker i kaffet.

Hur fick du idén till din novell?
På nittiotalet gick det en teveserie med Dawn French som hetter Murder Most Horrid. Det var en blandning av mord och humor som jag tyckte var fantastisk. När jag först skrev novellen för flera år sedan hade jag den serien i bakhuvudet. Temat för Över en fika i Svea Rike fick mig att plocka fram den igen och arbeta om den något. Den har kanske inte så mycket humor kvar, om man inte ser Dawn French i huvudrollen och låter hennes ansiktsuttryck ta hand om det komiska.

Hur sorterar du din bokhylla?
Vi är en svensk-fransk familj, så vi sorterar först på språk. Det blir också en hel del engelska böcker. Jag sorterar sedan efter författare, men inte i bokstavsordning, snarare efter storlek så att det blir snygga linjer i hyllorna.

Vilken är din mest heliga plats?
Vi har en öppen planlösning med kök, matrum, lekhörna  och vardagsrum. Där trivs jag och tillbringar nästan all vaken tid när jag är hemma (om jag inte är ute i trädgården, förstås). Om jag någon gång är ensam hemma är det också där jag skriver.

Vad är du mest rädd för?
Ondska. Sedan kan den bero på sinnessjukdom, hjärntvätt, fobier av olika slag och mycket annat, men människor som medvetet gör andra illa gör mig vettskrämd.

Vem fikar du helst med?
Jag som älskar att fika njuter med de flesta, men kaffe med hembakat hon mamma och pappa är någonting alldeles extra. Om jag måste välja en person, så vinner nog ändå min dotter Maïa.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss . Håkan Lindgren medverkar med novellen ”Jag får inte luft”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.