Författare berättar

Över en fika med Catrine Tollström

Av Susanna Björnberg

Catrine Tollström är bosatt utanför Västerås och utbildad inom kultur- och beteendevetenskap. Hon skriver med goja på axeln, katt i knät, åsnor utanför fönstret och en hund på sina frusna tår. Alltid med kakburken inom räckhåll. Hennes debutroman kom ut förra året och får lysande recensioner.

Catrine Tollström1. Hur ser din skrivprocess ut?
I vanliga fall är min skrivprocess ganska speciell. Utgångspunkten är ett budskap som känns viktigt och utifrån det sätter jag upp en stor mängd kriterier för vad som ska ingå i mitt manus. Därefter definierar jag hur dessa kriterier ska framställas för att uppfylla bokens syfte. Det kan bli ganska många sidor som sedan ligger till grund för mitt synopsis. Detta förklaras mer ingående på min författarhemsida.När jag skriver en novell blir det förstås annorlunda. Då får jag en idé och skriver rakt av från början till slut. Noveller är ju så korta. Därefter läser jag igenom texten varje dag under ett par veckor och funderar på hur intrig och språk kan utvecklas.

2. Skriver du något annat än noveller?
Ja, vanligtvis jobbar jag med längre format. Min debutroman, Bödeln Frälsaren Observatören, är inbunden och omfattar 524 sidor. Det är en spänningsroman med överraskande vändningar, psykologiskt djup och ett persongalleri utöver det vanliga.De senaste åren har jag skrivit på tre manus i skilda genrer; en humorbok, en erotisk kärleksroman och en lite udda spänningsroman. Språket är helt annorlunda i de olika texterna. Jag utvecklar också mitt skrivande genom att vara en av författarna som recenserar på bokbloggen Bookiecookiez.

3. Vad inspirerar dig? I allmänhet, men i synnerhet till novellen i Över en fika.
Jag har pluggat beteendevetenskap i många år och jobbat länge med människor. Det märks genom att jag lägger stor vikt vid inre utveckling hos mina karaktärer. Debutromanen skildrar ett psykologiskt spel som kräver att romanfigurerna förändras.Mitt novellbidrag i Över en fika heter ”Mod” och handlar om att våga ta avgörande steg i livet. Delvis kan jag känna igen mig själv i huvudpersonens drivkraft. I allmänhet får jag inspiration till att skriva genom musik, natur, poesi och kärlek.

4. Har du något tips när det gäller att skriva noveller?
När du skriver i en så koncentrerad form är det viktigare än någonsin att skala bort allt oväsentligt. Satsa t ex på ett brännande möte eller ett avgörande ögonblick. Var extra noga med ditt syfte och med vilken stämning du vill åt.

5. Har du någon särskild genre som du föredrar att skriva inom?
Det är främst spänningsgenren som lockar, både när jag läser och när jag själv skriver. För mig är det viktigt att intriger inte är alltför grunda, att det finns minst en oväntad twist och att det inte går att lista ut slutet för tidigt. Jag gillar tät spänning och texter som utmanar tankar.

En personlig presentation, boktrailer, tankar om skrivande mm hittar du på Catrines hemsida www.catrinetollstrom.hoi.se.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Catrine Tollström medverkar med novellen ”Mod.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.