Författare berättar

Över en fika med AC Collin

Av Birgitta Backlund

”Slice of life”

AC Collin– Jag vill fånga det stora i det lilla och synliggöra det, säger AC Collin eftertänksamt.  När hon talar gör hon det lågmält och utan större åthävor . Men hennes mustiga noveller däremot fullkomligt sprakar av fantasi, färg, lust samt mänskliga svagheter och styrkor.

I det verkliga livet är hon lite mer avvaktande. Hon har svårt för kallprat och ytlighet, men det hindrar inte att hon är nyfiken och lyhörd. Och hon eftersträvar en medveten närvaro i allt hon gör.

  AC har en kreativ ådra med många förgreningar. Hon inte bara skriver, hon även fotograferar och målar – ju större konstverk desto bättre.
– Jag gillar också att köra bil, helst fort och nercabbat!

 Men det är skrivandet som upptar merparten av AC s tid, både eget och andras. Hon är utbildad skrivpedagog och arbetar som lektör och författarcoach. Och som om det inte räckte med det är hon också diplomerad psykosyntesterapeut.
– Skrivandet är ett viktigt verktyg i mitt terapiarbete, säger hon och hävdar att det är två komponenter som befruktar varandra.

AC medger att hon har haft stor nytta av detta i sitt författarskap, inte minst när det gäller att gestalta och utveckla karaktärer. För henne är skrivandet en process som ständigt utvecklas.
– För mig är det lika viktigt att skriva som att äta och andas och jag har ständigt nya skrivprojekt på gång.

Täbybon AC har använt det skrivna ordet som uttrycksmedel så länge hon kan minnas. Under sitt drygt femtioåriga liv har hennes meritlista blivit diger. Hon har fått många utmärkelser för sina noveller och våren 2015 debuterar hon med en roman på Ordberoende förlag.
– Men novellerna har en stor plats i mitt hjärta. Det är alltid en utmaning att fånga essensen i en berättelse.”Slice of life” har blivit lite av ett mantra för mig, ler AC.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. AC Collin medverkar med novellen ”I dräktighet.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.