Författare berättar

Egenutgivarens bästa tips

Av Torsten Larsson

Hur fick du idén till boken?
Jag har skrivit sagor och berättelser sedan många år men jag har aldrig gett ut någon innan. När jag 2010 den 1 december satt på ett hotellrum i Kungsbacka fick jag en ide om att lägga upp en av berättelserna som Adventskalender på Facebook. Jag delade upp en av mina historier i 24 delar och utökade texten efterhand. Det blev populärt. Året efter skrev jag en fristående fortsättning med samma karaktärer. Det året satt jag på Bromma flygplats den 1 december och skrev första avsnittet medan jag väntade på att få flyga hem. Sen skrev jag ett avsnitt varje dag, det var en ytterst bra skrivövning för mig och jag hade dubbelt så många följare. 2012 skrev jag en helt annan historia med andra karaktärer. Då fick jag också kontakt med Christina Lindkvist som är illustratör som erbjöd sig att illustrera årets adventskalender vilket gjorde upplevelsen mycket bättre.

Ett par år tidigare hade min yngsta dotter råkat ut för en olycka på förskolan och jag tänkte redan då att jag skulle vilja skriva en bok om händelsen men det gick trögt. 2012 föreslog jag för Christina Lindkvist att vi skulle ge ut den berättelsen som en illustrerad bok och hon gillade tanken. 

Hur såg skrivprocessen ut från idé till färdig bok?
Jag satte mig ner och skrev ner berättelsen på rim, det tog en timme. Sedan har texten redigerats ett antal gånger efter det. Christina satte igång att leverera bilder och två månader senare var det klart.

Men processen var mycket längre än så. Jag hade en helt annan ide om utförandet från början men kände mig inte nöjd så jag lämnade berättelsen…under flera år. Plötsligt visste jag hur det skulle göras och då var det bara att göra det.

Hur lång tid tog det att skriva boken?
Från ax till limpa tog det ca tre månader och det som tog längst tid var bilderna. Eftersom jag även jobbar med layout och sättning så har jag gjort allt jobb själv med boken. Det enda jag haft hjälp med är korrekturläsning eftersom det är svårt att läsa korrektur på egna texter. Då fick jag en del värdefulla tips som jag tog till mig och ändrade i texter och flöden utifrån det.

Hur håller man motivationen uppe?
Jag har alltid velat ge ut en bok och 2012 på våren skickade jag in en annan berättelse till olika förlag och blev refuserad av samtliga. Men de skrev personliga brev som svar och lät mig förstå att det inte var värdelöst det jag hade skickat in utan att det inte passade deras utgivning just nu. Det fick mig att börja tänka på egenutgivning. Men det berättelsen är ännu inte utgiven utan ligger och vilar just nu i väntan på att illustreras. I den serien finns det fyra böcker som högst troligt kommer att ges ut. Motivationen kommer från önskan att verkligen ge ut en eller flera böcker. Att få se sin egen bok i handeln eller på biblioteket.

Hur övervinner man skrivkramp?
Alla som skriver drabbas nog av skrivkramp ibland. Jag hanterar det genom att lägga undan det jag håller på att skriva och återvända senare helt enkelt. När man läser igenom sin egen text långt senare känns det ofta som om någon annan har skrivit det och plötsligt hittar man tillbaka in i berättelsen.

Jag hittar inspiration överallt. I böcker jag läser eller bilder jag ser eller människor jag träffar. Inspiration skapar i sin tur motivation.

Tips till den som funderar på att skriva och ge ut en bok
Att ge ut sin bok som egenutgivare var inte självklart för mig. Jag hade gärna haft ett förlag i ryggen. Men när jag blev refuserad så började jag mer och mer tänka på det och till slut fattade jag ett beslut. Den boken jag ger ut nu har aldrig skickats in till förlag.

Det finns ganska mycket att tänka på men det mesta ger sig med tiden. Viss kunskap är dock bra att ha redan från början.

  • Sök på nätet efter information om egenutgivning, Det finns massor med information.
  • Fundera på om du vill dra i hela processen själv eller om du vill ha hjälp med vissa praktiska bitar. Det finns ganska många företag som säljer den typen av tjänster.
  • Vill du optimera din förtjänst måste du göra allt själv men det krävs då också att du har råd att trycka en upplaga som inte är för liten. Styckpriset förändras väldigt mycket mellan 500 respektive 1000 eller 2000 ex.
  • Fundera på om du själv ska distribuera boken. Många nätbokhandlare och vanliga bokhandlare vill helst att boken samdistribueras av någon av de distributionstjänster som finns för att säkerställa leverans snabbt. Men det är inte gratis, tänk på det.
  • Läs på om Bokrondellen, ISBN och BTJ. Du måste känna till varför dessa begrepp är viktiga.

Om min bok
Boken heter ”Meja åker ambulans” och handlar om min yngsta dotter. När hon gick på förskolan råkade hon tända eld på sitt hår och fick åka ambulans till sjukhuset. Som tur var visste lärarna hur de skulle agera när olyckan var framme annars hade hon fått värre sviter efter olyckan än det nu blev. Hon har fortfarande ett ärr i pannan som minne efter sin olycka men i övrigt är hon helt återställd.

Boken finns att beställa på www.mejaakerambulans.se och har utgivningsdatum den 20 april med bokrelease i Flyinge utanför Lund. Efter det kommer den att finnas först på nätbokhandel och sen i vanlig bokhandel.

Torsten LarssonOm mig som författare
Jag är IT-utbildare med hela Sverige som arbetsfält och har skrivit en del kursmaterial genom åren. Just nu skriver jag tillsammans med en annan lärare på två material som ska ges ut som läroböcker inom kort.

Men det är sagorna och berättelserna jag helst skriver. Jag har skrivit en historia om livet på Vikingatiden för ganska många år sedan som kanske blir en bok en dag. Sagor har jag hittat på och berättat för barn genom åren och gjort enklare häften av ibland.

Jag har också skrivit några dikter varav en har fått mycket beröm av de som läst eller hört den.

Skrivandet ligger mig varmt om hjärtat och att utvecklas som skribent är spännande. När man lyckas förklara det där som inte går att förklara känns det makalöst bra. Det är ju även en fördel i mitt pedagogiska värv såklart.

Men jag har svårt att kalla mig författare. Jag kommer en dag att kunna se mig själv som författare, det är jag säker på men jag är inte där än.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.