Författare berättarMarknadsföring

Du kan inte synas för mycket

Av Anna Hansson

Tips till dig som redan skrivit en bok men ännu inte är superkänd och snuskigt rik

AnnaHFör att folk ska veta att de vill läsa din bok, måste de veta att den finns. Det gör de antagligen inte. Innan du läser vidare nu behöver du veta att jag bor på ett litet ställe, ett väldigt litet ställe… Min första bok, Dansfeber, kom ut på Idus förlag i höstas, och sedan dess har också uppföljaren, Dansfeber smittar, och Wanted (som jag har skrivit tillsammans med Marie Nilsson) kommit ut på samma förlag. Jag har varit med i flera tidningar, flera gånger, och delat detta på facebook och det har gillats, och det har delats vidare. Jag har varit med i radio. Jag har signerat böcker på bokhandeln där jag bor flera gånger. Jag har gjort en hemsida. Jag och Marie har gjort en blogg där man kunnat följa arbetet med vår bok från det att den blev antagen tills den kom ut. När den sedan kom ut ordnade en kulturförening där vi bor en stor releasefest dit alla var välkomna. Jag trodde inte att det skulle kunna vara möjligt att någon som bor häromkring missat att jag skriver böcker nuförtiden, men det händer oftare än jag skulle önska att det kommer som en överraskning för folk när de får höra det. Så, om inte ens alla i den lilla ort där jag bor har en aning om att mina böcker finns, hur ska då alla i resten av Sverige kunna veta det?

Egentligen har jag ingen aning, men jag vet att det jag har gjort hittills inte har varit ens i närheten av tillräckligt, och vill därför tipsa er andra om att göra mer än vad ni kanske tror att ni behöver göra när det kommer till att marknadsföra er själva och era böcker. Redan nu har jag börjat jobba för att information om min nästa bok, om hästarna Drutten och Plutten, ska nå ut till de som kan tänkas vilja köpa den. För från det att boken väl har kommit ut, tills den inte är någon nyhet längre och alltså inte särskilt intressant för tidningar att skriva om, går väldigt snabbt. Hur jag jobbar för att sprida information om boken? Genom att göra allt jag tidigare räknat upp, och lite mer. Jag har fått väldigt fina vykort från förlaget som jag ska dela ut när jag ska på mässor, när jag ska göra skolbesök och när jag ska leda skrivarworkshops.

Så, marknadsför er själva lite mer än vad ni redan har gjort. Eller luta er tillbaka och låt boken göra jobbet. Det är ju ett fritt val, men jag skulle inte våga riskera att gå miste om en succé för att jag inte gjorde det där lilla extra.

Lycka till!

 

Drutten och Plutten – Människa sökes! är en bilderbok på rim om två knasiga hästar. Jag har skrivit boken tillsammans med Jennie Elverstig, och Maria Andersson har illustrerat den. Boken kommer ut på Kikkuli förlag den 15 juni.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.