Författare berättar

Cathrin tar vara på varje dag

Av Julia Jonsson

Cathrin Frisemo har ett stort intresse för arbetslivsforskning inom det digitala arbetslivet, har studerat i Kalifornien, arbetat inom flyg- och resebranschen samt tagit examen i folkhälsovetenskap. Men för tillfället är det hennes författarskap som hon lägger ner all tid och kraft på.
– Jag har fått mycket beröm för mitt skrivande ändå sedan jag var liten och kände att jag ville ta tillvara på det nu eftersom man bara lever ett liv, menar hon.

cathrin2Arbetshälsa, ledarskap och arbetsorganisation har alltid varit stora passioner i Cathrin Frisemos liv. Hon har drivit många projekt med koppling mellan de områdena och byggt nätverk men efter flera års av sjukdom bestämde hon sig för att göra något helt annat:
– Att vara författare är min tredje karriär kan man säga, förklarar hon. Det är något som jag satsar på, och då i kombination med mitt intresse för det digitala arbetslivet.

Inspiration till att skriva har alltid bara ”funnits där” för Cathrin. Hon menar att hon behöver skriva varje dag för att kunna känna sig tillfreds.
– Jag mår bra när jag skriver. När jag sätter mig och låter fingrarna dansa över tangentbordet, för att koppla av, så är det är som att andas för mig.

Inspireras av stundens ingivelse
När Cathrin skriver om något så ser hon också det runt omkring sig. Hon menar att detta är ett vanligt fenomen och att det oftast inspirerar henne till att fortsätta.
– Vardagshändelser brukar vara det som ger mig flest idéer, säger hon. Jag håller på med en skönlitterär bok just nu – del två i en triologi – som har fått sin inspiration från det jag lagt märke till under de senaste åren.

Om skrivandet någon gång känns trögt för Cathrin och hon fastnar på en sida brukar hon släppa den ett tag och istället ta tag i en annan text.
– Hemligheten är att alltid ha flera olika bokprojekt och någon artikel på gång, avslöjar hon. När du kommer till en punkt där det inte går att komma vidare i den ena texten är det bara att fortsätta med en annan. Det är lite som att läsa flera böcker under en period för mig istället för att fokusera på en enda. 

”Att arbeta digitalt”
Under det senaste året har Cathrin lagt sitt huvudsakliga  fokus på sin bok – ”WIFL- Din guide till det digitala arbetslivet”. Den handlar om den stora strukturförändring en i arbetslivet som kommit genom digitaliseringen, berättar hon.

– Jag har intervjuat 22 personer som är ledande inom områdena arbetsorganisation, arbetsmarknad och arbetshälsa och i slutet av boken ges en blick framåt av vad som väntas ske i det nya arbetslivet.
Cathrin inleder boken genom att berätta om hur det digitala livet fungerar. Hon utgår ifrån att man arbetar till 70 % digitalt och träffar sina arbetskollegor till 30 %. Sedan presenterar hon bl.a. olika affärsmodeller, affärslivet och nya yrkesroller samt diskuterar villkor och förutsättningar på den nya arbetsmarknaden. Till sist så går hon även in på ämnet arbetshälsa, som är något hon menar är väldigt viktigt att bli medveten om:

– Tidigare handlade arbetshälsa mest om ergonomi men sedan 70-talet har vi även börjat tala om psykosociala faktorer, informerar hon. Jag anser däremot att vi behöver lyfta fram ergonomin igen. Till exempel hur vi ska låta bli att skapa ansträngning på nacken varje gång vi lutar oss ner för att kolla på våra smartphones och surfplattor. Vi får dock inte glömma bort att också uppmärksamma vår fysiologiska stressreaktion, som uppstår till följd av att vi hela tiden är uppkopplade och tillgängliga. Det gäller att lära sig att hantera allt detta på ett vettigt sätt så att man hittar strategier som funkar för en själv.

En stor tacksamhet i vardagen
Ett motto som har hjälpt Cathrin framåt i livet, och som också blev titeln på hennes första bok, är ”Alla dagar är bra dagar”.
– Det var något jag insåg under den långa perioden jag var sjuk, delar hon med sig. Ta tillvara på varje dag och varje stund. Du ska vara tacksam för varje dag som du får vara vid liv.

Cathrin har tillåtit sig själv att drömma fritt hela livet och har försökt att förverkliga sina drömmar. Hon sätter upp mål, ger det lite tid och ser sedan till att hon lyckas med det hon företagit sig.
– Det kanske inte blir på en gång men om jag går i en viss riktning så går det, förklarar hon. Det handlar om att lära sig att prioritera rätt och plocka fram sin egen berättarröst istället för att försöka efterlikna alla andra. Det är inte alltid enkelt att gå sin egen väg men om man väl gör det så lönar det sig i slutändan.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.