FEATUREDSkrivtips

5 råd för hur du kan göra ett bra manus

Här ger manusutvecklare Kristina Suomela sina bästa tips:

1. Börja med något som får läsaren att vilja läsa vidare. En spännande händelse, ett spännande citat eller en kanske en väldigt intressant karaktär.

2. Var där dina karaktärer är. Upplev miljöerna om det är möjligt och väv in miljöerna i historien, låt de få bli en del av berättelsen och inte bara en beskrivning av hur miljön ser ut.
I stället för att skriva: Mitt i rummet stod ett runt bord med fyra stolar. På väggen hängde det stora tavlor i guldramar och i ena hörnet en öronlappsfåtölj med tillhörande fotpall.
Skriv: När han kom in i rummet snubblade han nästan på fotpallen som stod för långt bort från den öronlappsfåtölj den tillhörde. För att inte ramla tog han tag i en av stolarna som stod vid det runda bordet. Tavlornas guldramar glänste i skenet av ficklampan som han höll i handen. Samla intryck i olika miljöer som caféer, parker, shoppingcenter, skogen och skriv ner vad du hör, doftar, känner.

3. Visa i stället för att beskriva. Det vill säga, visa att någon är arg genom att gestalta ilska. Hur märks det när någon är arg? Kanske ansiktet är högrött, nävarna knutna och personen spottar fram orden.
En person som är ledsen har säkert tårar som glittrar i ögonen, eller hängande axlar. Rösten darrar av återhållen gråt eller personen svarar inte utan ser bara ner i golvet.

4. Bli din karaktär! Försök att leva dig in i karaktären. Intervjua karaktären eller låt hen skriva dagbok. De riktig intressanta karaktärerna är de som har djup, de som känns som riktiga människor och som läsarna verkligen får känslor för om det så är att de tycker om dem, avskyr dem, blir rädda för dem eller hjälpa dem.

5. Skriv! Det är ett av mina absolut bästa tips. Sätt ner och skriv om så bara för tio minuter. Försök att skriva varje dag så att du inte tappar tråden i manuset. Försök att inte tänka för mycket på skrivregler i först fasen, det tar du när du börjar att redigera.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

2 thoughts on “5 råd för hur du kan göra ett bra manus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.