William Shakespeare – Vår riktiga författare eller har legenden bara gjort sig själv känd?

Kan det vara så att legender bara gör sig själva just legender, eller är det vi folket som gör en person till just en legend genom berykta en person och berömma.
Det kan också vara så en person gör sig själv till en legend genom att skapa egna kreativa verk, eller göra storhetsvansinniga minnesvärda händelser. Jag menar alltså att man inte blir en legend utan man inte gjort något. Man måste skapa eller få ett rykte, någon måste börja prata om en.

Dagens legend, William Shakespeare. En av tidernas legender – som vi fortfarande beryktar.

ShakespeareDramatiker, poet och skådespelaren William föddes    den 23 april 1564, i Oxens stjärntecken, Stratford-upon-Avon Warwickshire i England. Han föddes i ett hus på Henley Street, modern Mary tillhörde en besutten katolsk släkt – troligen samma släkt som adlats av Vilhelm Erövraren (skriver en annan gång om honom) Fadern John Shakespeare var en handskmakare (ett yrke som inte finns idag) och han var också en fastighetsägare. William hade två storasystrar som dog väldigt ungt, han hade också tre småbröder och två småsystrar som levde länge.
Troligen har han studerat på Stratfords Grammar School, där fick han nog sina språkkunskaper i Latin. Det är bara misstankar som byggts på förhållanden i staden och av hans faders sociala ställning. Fadern kom egentligen från en arrenderande bondeklass, men han hade ordnat sig lite pengar och fick erhålla handen av dottern Mary till godsägaren Robert Arden, han fick därför på grund av sitt ingifte i rik familj, ett förtroendeuppdrag i staden. Fadern hade inte alltid stadigvarande framgång i sina affärer, därför fick William avbryta skolstudier vid elva års åldern.
Fadern blev inblandad i en rättprocess år 1592, anklagad för bristande kyrksamhet, det är egentligen inte konstigt på tanke hur religiös världen var på medeltiden och vilken stor makt kyrkan hade och han fick spöstraff efter en olovlig jakt i Sir Thomas Lucys Hjortpark. Han var alltså en man som gjorde vad han ville, inte någon som sökte hög status i samhället.
William gifte sig med Anne 1582, en bondeflicka som var åtta år äldre än  honom. Deras familjer hade länge umgänge.
Shakespeare började med teater kring 1594, men ingen vet säkert för han tillhörde först den grupp skådespelare som beskyddades av earlen av Pembroke, sedan kom han under Lord Chamberlains Men’s beskydd, där stannade han i sitt verksamma liv.
Att bli en yrkesskådespelare var ovanligt för någon i Shakespeares position.
1594 fick han börja spela för kungliga hovet och fortsatte fram till sin död.

Han blev berömd 1592 i England, men han blev beryktad i Sverige först 1787 och hans pjäs Hamlet sattes upp för första gången i Göteborg 1787, på Gustav III födelsedag.
I Stockholm visades Hamlet för första gången 1819.

Är det folket som har gjort William Shakespeare till en legend, eller är det han själv?

 

Vin och Brieost/ Redseconds

Dela gärna:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.