Författare berättarLoser

Fem frågor till Tuva Broström

I slutet av september ger Ariton Förlag ut novellantologin “Loser” där 30 författare delar med sig av berättelser om förlorare. Tuva Broström medverkar med novellen ”Ett val av whisky”.

 

Berätta kort om dig själv
Jag heter Tuva och jag är en 19-årig tjej som bor i utkanten av Stockholm, i den fina kommunen Sollentuna. Jag har precis tagit studenten, så framför mig ligger ett sabbatsår som förhoppningsvis kommer vara fyllt av resor och andra lärorika upplevelser. Hela idén kring att man antingen är en kreativt eller logiskt lagd person har aldrig riktigt passat mig, då jag exempelvis alltid läst så mycket matematik som möjligt i skolan, endast för att sedan gå hem och skriva och måla.

Hur fick du idén till din novell?
Jag satt och funderade på just vad en loser är, och hur olika uppfattningen kring vem som är en loser kan skilja sig mellan olika personer. I grund och botten tror jag att huruvida man tycker en person är en loser eller inte handlar mer om en själv än den andra personen, och det ville jag utforska i min novell.

Vilka är dina tankar kring begreppet loser?
Jag tror att loser är ett väldigt flytande begrepp; det är inte något man helt och håller är eller inte är. En person kan se en annan som en loser, men det betyder inte att den personen är det. Det är ett begrepp utan definition, och därför handlar begreppet loser väldigt mycket om ens egna värderingar. Som tidigare nämnt tror jag alltså att en persons syn på vem som är en loser eller inte säger väldigt mycket om personen själv.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivande ger mig möjligheten att uttrycka mina känslor på ett sätt som annars är väldigt svårt att åstadkomma. Ibland känns det som att det flyger runt massor av oorganiserade tankar i mitt huvud som jag tack vare skrivande kan sortera upp och förvandla till något bra. Genom att skriva har jag även lärt mig mycket, då man genom skrivande kan utforska människor och ens egna syn på livet.

Vilken bok/vilka böcker ser du fram emot att läsa i sommar?
Högst upp på listan just nu står En Apelsin Med Urverk av Anthony Burgess!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.