Novellsamling om relationer

Tre sockerbitar och en liten familj – Minna Paananen

Av Minna Paananen

Minna Paananen är utbildad arkeolog med en stor kärlek till skrivande. Bland hennes tidigare utgivna verk finns bland annat barnboken ”Hon tänder stjärnorna nu- om en syster som kom och vände om”. Minna hittar sin inspiration i det egna livet och omgivningen runt henne, både i stort och i smått. Det som verkligen inspirerar är möjligheten att hitta lyckan och harmonin även i svåra och kanske inte alltid så ljusa stunder i livet, vilket hon också lyfter fram i sin novell ” tre sockerbitar och en – liten familj”.

Minna PaananenSom ensamstående mamma, med många järn i elden är skrivande och läsande ett sätt för mig att koppla av.  Jag tycker om texter som beskriver livet som det är, men ändå med ett litet stänk av något extra.

Bland mina tidigare utgivna verk finns ” Hon tänder stjärnorna nu- om en syster som kom och vände om” (Idus förlag 2012) En varm och kärleksfylld skildring om när sorgen drabbar en familj mitt i livet. ”Vilma Wvilding i Visby- Mysteriet i jungfrutornet (Idus förlag 2013) är första delen i en serie som handlar om Arkeologi och Historia för barn.

Med min novell ” Tre sockerbitar och en liten familj” är det första gången som jag blir publicerad med en text skriven för vuxna. Inspirationen till min novell fick jag då jag tillsammans med mina barn bodde i Visby på Gotland i fyra år, i samband med att jag läste arkeologi och tog examen vid högskolan på Gotland. Vi bodde på en liten gata i innerstaden med små hus från 1700-talet. Medelåldern på vår gata var en bra bit över 60 år och vi blev ett livligt inslag i de äldres vardag. Mina äldre grannar var mycket fascinerade av att jag som ensam mamma flyttat med mina barn över hundra mil för att studera. Allteftersom de visade sin nyfikenhet och uppskattning över att ha oss på sin gata började jag fundera över hur de såg på oss och någonstans där fick jag uppslag till novellen. Paret i novellen är dock inte tagna ur verkliga livet, men jag tänker mig att det finns liknande relationer.

Jag tyckte att den passade bra in på temat då den beskriver flera relationer. Relationen som den äldre kvinnan har med sin man kontra relationen de hade då han var frisk. Relationen som den unga kvinnan har till sina barn, till sig själv men också relationen som den äldre kvinnan har genom fönstret till den unga mamman en stund varje eftermiddag.
En relation som den unga mamman inte ens vet om.

Min favoritskrivplats existerar inte. Jag har ingen lugn oas eller ett välorganiserat arbetsrum utan skriver där jag får möjlighet. Det kan vara allt från kluddiga anteckningar utanför en svettig gympasal då dottern har träning, till idogt funderande i bilen då jag pendlar till jobbet. Detta sammanställas sena nätter eller lugna helger vid mitt köksbord. Drömmen är förstås att ha ett arbetsrum med vacker utsikt över vatten och obegränsat med skrivtid.

Den bok jag senast läste är tyvärr inte av det skönlitterära slaget utan jag förkovrar mig just nu i ”kulturarbetarboken” av Björn Lunden. Vid min sida ligger däremot ”Berlinerpopplarna ” av Anne B Ragde och ropar på mig. Ett ivrigt bokprojekt som min bokcirkel har på sin agenda den här månaden.

Jag har svårt att ge råd när det gäller skrivande, för mig har skrivandet såsom läsandet blivit något som jag känner att jag vill göra för att må bra. Om sedan någon annan tycker om det jag skriver är det förstås väldigt uppskattat. Om jag nu skulle ge ett råd till någon så skulle det vara: ”Skriv inte för att du vill sälja böcker, skriv för att du vill få någonting berättat. Välj inte genre efter vad marknaden efterfrågar, skriv böcker som du själv tycker att du hade velat läsa.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.