Författare berättar

Tiden är inte för evigt – Jenny Jacobsson

Av Jenny Jacobsson

Jenny Jacobsson född 1972, nätverksprogrammerare, smyckesdesigner med egna varumärket Zira, samt lagledare för skateboardföreningen Skatemates. I tonåren skrev hon ofta noveller till veckotidningar. Debuterar nu i maj i antologin #Älskanoveller som hon även är grundare till. Jenny hittar inspiration i det egna livet och omgivningen runt henne. Hon har skrivit tre vuxenmanus och åtta barnboksmanus, alla dessa ligger i skrivande stund på förlag och hoppas bli antagna. Hon har gått på skrivarakademin om konsten att skriva filmmanus. Vilket hon också drömmer om att få göra i framtiden.
Följ henne gärna på
www.jennyjacobsson.blogg.se samt www.facebook.com/forfattardrommar

Jenny JacobssonVad skriver du?
Jag skrev noveller redan som tonåring, till olika veckotidningar. Har alltid älskat att skriva. Gick en skrivarkurs för att sparka igång kreativiteten efter ett långt uppehåll, sen blev det skrivarakademin om konsten att skriva filmmanus. Därefter har jag skrivit massor, i princip varje dag. Tre vuxenmanus och åttabarnboksmanus. Däremellan ett par noveller.
Jag sjösatte en idé om att skriva en antologi på en grupp för författare på facebook. Idén resulterade i #Älskanoveller som släpptes 17 maj-14.
Jag skriver helst om känsliga ämnen som berör. Två av mina vuxenmanus ska bli en trilogi och handlar om sånt som döljer sig bakom personerna, sånt man helst inte pratar om. Den tredje boken är en relationsroman om misshandel, men inte den vi hör om i teve. Utan den som är förlagd i mörker.

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga skulle du vilja ställa till henne/honom?
Faktum är att jag inte har någon favorit, jag läser oerhört mycket. Av allt och alla. Frågor som jag egentligen vill ställa till alla författare är hur deras skrivprocess ser ut och hur idén till berättelsen föddes.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med EN bok – vilken skulle det vara?
Niceville-Kathryn Stockett, den innehåller allt. Rolig, dråplig, sorglig. Den väcker många känslor.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Mina barn är väldigt aktiva inom idrott och de tränar upp till 8 timmar var i veckan. Än så länge skjutsar jag dem eftersom de tränar i en annan kommun.  Så mitt tips är att packa bilen med en skön stol, dator och en termos. Skriv där det finns tystnad. Själv sitter jag i svettiga omklädningsrum under vintern och utanför gymnastikhallar på våren/hösten.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Än har jag peppar, peppar inte upplevt det. Men mitt råd skulle vara att skriva ändå, vad som helst. Släpp det som låst sig och skriv på någonting helt nytt. En dag är du redo att kasta dig in i det du skrev på tidigare. När det låser sig för mig (kan vara en mening som stoppar upp) har jag insett att det är lättare att radera den helt, än att försöka skriva om meningen.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Jenny Jacobsson medverkar med novellen ”Tiden är inte för evigt”.
Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar. 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.