Författare berättar

Thrillerförfattaren ger tips på hur man sätter upp tydliga mål för sitt skrivande

Av Nina Jansdotter

Magnus JahnssonThrillerförfattaren Magnus Jahnsson mål är att kunna ge ut en bok var 15-18:e månad. Det betyder att själva skrivandet får ta ungefär 9-10 månader. Sedan skall det redigeras, korrekturläsas och layoutas i ett halvår ungefär. Här delar han med sig av de delmål han sätter upp på vägen för att nå sitt huvudmål.

Magnus skriver två dagar i veckan och de dagarna siktar han på att minst skriva 1000 ord, gärna mer. Förr skrev han minst 2000 ord per skrivdag, men sedan han blev redigerad första gången har hastigheten minskat.
– Jag väger orden och planerar scenerna på ett helt annat sätt nu och då minskar hastigheten. Men kvaliteten ökar förhoppningsvis.

På frågan om hur de det kommer sig att det har blivit just det antalet ord som han skriver per skrivdag så svarar Magnus att han själv har märkt att han gillar att läsa böcker som är ca 350-400 sidor långa. En sådan bok består av någonstans runt 100.000 ord.
– Om jag då producerar ca 2500 ord i veckan så klarar jag av att skriva boken på ungefär 40 veckor. Jag är inte riktigt så rigid i verkligheten, men det är bra att ha en plan att följa. Då vet jag hela tiden ungefär hur jag ligger till, säger Magnus.

Har du hämtat inspiration till att skriva med tydliga mål från någon eller kom du på det själv?
– Jag är ingenjör … say no more.  Lite på skämt, men också lite på allvar så ser jag skrivandet som en process med mål och delmål. Att ha en struktur hämmar inte min fantasi i berättandet, utan ger den snarare friheten att flöda eftersom jag vet att jag inte kommer att gå vilse även om jag svävar ut i olika riktningar, säger Magnus med ett entusiastisk röst.

Att sätta upp tydliga mål är nog till stor del ett sätt för honom att utmana mig själv.  Han jobbar bäst under lagom press. Det sätter igång tävlingsinstinkten, tillägger han.  Och det blir enligt honom  lättare och konkretare att möta ett mål som ligger en vecka bort än att  fokusera på ett mål som ligger 10 månader bort.
– Då är det lätt att tänka: ”Äh, jag åker och fikar”, eller att man fastnar i långa facebookdiskussioner, eller slösurfar eller gör något annat än att skriva. Och jag tror att målnedbrytning är ett ganska bra tips i livet rent generellt, inte bara i skrivandet, säger Magnus.

Händer det att du skriver mer eller mindre än det du satt upp som mål och hur hanterar du det?
– Ja det händer. Om jag skriver för lite försöker jag oftast skriva lite mer nästa dag. Skriver jag mer är det bara en bonus. Delmålen är ju bara avstämningspunkter på väg mot slutmålet och det viktiga för mig är att jag känner mig trygg att jag är på rätt väg i tillräcklig fart. Då blir jag inte stressad i mitt skrivande. Om jag ligger 300 ord efter plan eller 5000 ord före spelar inte så stor roll.

Om han däremot ligger 10000 ord efter plan börjar varningsklockorna ringa och då får han göra något åt det, till exempel dra ned på sömnen och skriva på nätterna ett tag.
– Att sätta upp mål ger mig ett lugn i skrivandet och hjälper mig att våga improvisera mera, helt enkelt.

Magnus kan inte se några direkta nackdelar med sin målmetod. Det är bara viktigt för honom  att inte se målet som ”skrivet i sten” när man skriver böcker, tillägger han. . Det är viktigt att inse att en bok inte är som en matematik-ekvation, med en exakt lösning.
– Min bok kanske är slut redan efter 90.000 ord, eller kräver att jag skriver 120.000. Sådant går inte att planera och den flexibiliteten måste man tillåta i sin planering. Boken måste få bli klar, säger Magnus, med eftertryck.

Vad tror du skulle hända om du bara släppte dina mål och skrev när du “hade lust”?
– Det skulle, helt klart, bli mindre skrivet. Det finns mycket som jag tycker är intressant här i livet och som pockar på min uppmärksamhet.

När Magnus kör fast i sitt skrivande så tar han en promenad, går och tränar eller så sätter han sig och  gör research. Sedan läser han igenom det senaste jag skrivit, definierar vad det är han vill berätta med den scen han skriver och så börjar han om igen.
– Det brukar funka, men vissa dagar är man inte i form för att skriva helt enkelt och det får man acceptera. Då kanske det bara blir 300 ord skrivna. Att skriva mindre än 300 ord är nästan en prestation i sig, säger Magnus.

Vad driver dig att peppa dig själv att skriva vidare när det går trögt?
– Då är det slutmålet, det önskade läget, som peppar mig mest. Då lyfter jag blicken och känner hur glad jag blir när min nya fantastiska bok kommer ut.

Magnus tror att den takten som han håller nu när han skriver är en lagom takt som han kommer att kunna och vilja hålla framöver. Det är i alla fall tanken.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.