Novellsamling om relationer

Sviken – Yamilé Andreasson

Av Yamilé Andreasson

YamileOm mig som författare
Jag föddes i Chile 1972. Livet förde mig, min mamma och storebor till Sverige och tryggheten. Min pappa bodde redan här då. Flytt Chiles diktatur och samlat familjen i detta fina avlånga land. Jag växte upp från 5 års ålder i Småland, Alvesta, med skilda föräldrar och en storebror. Med tiden gifte mamma om sig och familjen utökades med två syskon till. Då min styvpappa var svensk (norrlänning) och växt upp med flera fina svenska traditioner fick vi i familjen ta del av dem. Några av dessa har jag burit varmt om hjärtat och fick ta del i min debutroman – När jag ser dig.

Redan som barn hade jag intresse av att läsa böcker och skriva. Att drömma mig bort i en berättelse var det bästa jag visste. Att skriva var som min egen personlig drog av glädje i ett liv som var tufft att leva mellan varven, men som formade mig genom livet och utvecklade mina karaktärer.

Efter gymnasiet 1993, flyttade jag till Varberg och mitt skrivande hade upphört helt. Jag vågade inte ta upp ett papper att skriva i efter alla nej man fått i tonåren av olika förlag. Viljan fanns men så fort jag satte mig vid skrivmaskinen tystnade orden helt.
Men så kom allt så smått att förändras flera år senare. I jakt på viktiga papper fann min man något jag skrivit i tonåren intryck i en gammal pärm. Efter en hel del övertalning fick han mig att satsa på skrivandet igen.
Sakta men säkert började jag skriva igen. Med tveksamhet som växte sig starkare för varje ord som föddes fram och gav mig åter tillbaka hungern att sätta mina fantasier i ord.
Om det inte varit för stödet min man gav mig, våra barn och vänner så hade jag aldrig haft modet att chansa och ge min dröm en chans.

I början av maj 2013 höll jag äntligen min debutroman ”När jag ser dig” i handen. Lyckan var obeskrivlig och lite skrämmande. Skulle läsarna gilla boken? Hittills har den fått fina recensioner och inspirerat till mer skrivande.
Jag hoppas kunna ge ut del två av När jag ser dig framöver. Men även andra böcker. För trots allt så vill man nu när barndomsdrömmen slagit in att den ska fortsätta leva vidare.

Hur fick du idén till din novell?
När chansen kom att delta med en novell till en bok där flera andra författare skulle få chansen att delta med sina noveller, tvekade jag länge över att delta och väntade till sista stund innan jag skickade in bidraget. Hade jag något att erbjuda som var tillräckligt bra för det förlaget sökte? Jag kom då att tänka på en händelse i en nära väns liv som jag berörts av och skrivit kring. Alla hennes känslor, sveket, sorgen, smärtan hon känt och ett ämne jag hört flera gånger komma upp bland vänner som man talar om, men helst talar så tyst som möjligt kring för man skäms över att man råkar ut för detta. Man anförtror sig till bästa vännen och hoppas på att hon inte ska döma. Så med det i åtanke skrev jag ner det hon berättat med några få ändringar och skickade in den.

Vad betyder skrivande för dig?
Att skriva för min del är nästan som att andas. Jag sitter nästan alltid och skriver. Om så bara någon minut. Och kan jag av någon anledning inte skriva så talar jag in mina tankar i min ”digital voice recorder” som jag fick i julklapp. Oavsett så är mitt huvud aldrig tyst. Idéerna går i ett i mitt huvud kring mina karaktärer. Antingen kring det jag håller på att skriva kring eller nya idéer.

Beskriv din favoritskrivplats
Sitter nästan alltid i min säng med laptoppen i knät.

Senast lästa bok
Stad i skuggor av Cassandra Clare

Ditt bästa skrivtips
Skriv om det som står dig närmst hjärtat oavsett vad det gäller.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

One thought on “Sviken – Yamilé Andreasson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.