Författare berättar

Snö i november – Malin Kolam Bohm

Av Malin Kolam Bohm

Malin är utbildad sjuksköterska men har alltid haft ett intresse för skrivande. Novellen ”Snö i november” är hennes första publicerade verk och är baserad på egna erfarenheter. I början av november 2005 blev hon mamma till en son med en mycket ovanlig kromosomavvikelse. Det har alltid funnits en önskan att skriva ner den resa hon och familjen genomgått sedan han föddes och den här novellen är en början.

Malin Kolam BohmOm mig som författare
Jag har alltid tyckt om att skriva, det har dock inte alltid funnits tid, ork och utrymme för mitt intresse. Novellen ”Snö i november” är mitt första publicerade verk.

Vad skriver du?
Jag har tyvärr inte tillräckligt med texter än för att ha hittat min egen väg. Jag tenderar dock att skriva om saker som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har också en förkärlek till texter för barn.


Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Jag har inte en favoritförfattare, jag har många favoritförfattare! Något jag funderar mycket på är var de får sin inspiration. Många böcker är så välskrivna och genomtänkta att man inte kan göra annat än att imponeras.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Jag skulle nog välja att ta med trilogin ”Sagan om ringen” av J.R.R. Tolkien. Det är en bok jag alltid velat läsa men aldrig tagit mig tid för. Den är dessutom väldigt tjock och skulle ge mig många trevliga dagar på en öde ö.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Jag är nog fel person att ge råd om detta eftersom det är min egen svaga sida, att skapa tid för skrivande. Det viktigaste är nog att lära sig prioritera på ett bra sätt.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Tyvärr har jag inte skrivit så mycket än att jag drabbats av skrivkramp, men det kommer väl. Jag misstänker att det viktigaste är att försöka släppa alla mål och förväntningar och bara skriva här och nu. Fast det är ju lätt att säga när man aldrig drabbats…

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Malin Kolam Bohm medverkar med novellen ”Snö i november”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.