Allt om skrivande

Så kan du lära dig att skriva för webben

keyboard-177482_640Att skriva för webben blir allt viktigare då alltfler är aktiva i de sociala medierna. Som det ser ut idag så har det här med bloggande blivit otroligt stort, men även att driva egna sajter där olika former av texter och information publiceras.

Något som därför kommit att hamna i centrum är det personliga varumärket. Det personliga varumärket som internationell benämns personal brand är något som intresserar alltfler. För många så handlar det också om en helt ny möjlighet att kunna synas inför många fler. Dessutom är det ett utmärkt sätt för den enskilda individen att visa på sina egna unika kunskaper, och sina värderingar. När du skriver för webben så är det viktigt att du delar in det hela i kategorier, däribland blogg/gästblogg, skrivna krönikor, tipsartiklar, och debattartiklar. Då blir det lättare både för dig själv och de som följer dig att hitta det som han eller hon letar efter.

Vad är då skillnaden mellan webben och traditionell media?. Det är stora skillnader, därför att i de sociala medierna så måste du skriva kort och koncist, och innehållet har en helt annan struktur. Förutom detta så har du bara några sekunder på dig att fånga läsarens nyfikenhet. Därför måste det vara en slagkraftig rubrik och en ingress som får läsaren att vilja fortsätta läsa det som du har skrivit. Lika viktigt är det att du har struktur på dina tankar. Att skriva för webben medför också en möjlighet att utveckla och publicera olika versioner av dina texter som kan publiceras på olika plattformar. Detta är mycket viktigt därför att varje enskild plattform har sin publik. Så, för att hänga med i utvecklingen så behöver du som skriver för webben omvärldsbevaka olika trender, och då inom andra områden än ditt eget. Idag måste nämligen skribenten sticka ut för att få positiv respons, och våga vara öppen för feedback som kan vara både positiv och negativ.

Ditt skrivande kan antingen utgå ifrån en egen blogg eller webbsajt, eller så går det att driva det hela som ett samarbete med andra. Har du en egen blogg så är det utmärkt att använda funktionen för gästblogg. Då blir det ju ett samarbete med en eller flera andra som är duktiga på att skriva och visa upp sina kunskaper. När du börjar skriva för webben behöver det inte vara något avancerat, utan det gäller att börja småskaligt och tänk på att du har en nischad blogg. En blogg bör alltid innehålla både text och bild/bilder. Har du reklam på din blogg så är det viktigt att tänka på att det är rätt reklam till rätt text. Vi rekommenderar att du börjar småskaligt som hobbybloggare och sedan utvecklar det därifrån. Helt enkelt just do it, och glöm inte en sammanfattning av din text. Allra viktigast för bloggare är att skriva om det som du har passion för, och att våga öppna upp inför sina läsare och visa sitt personliga jag.

Mikael Drakenberg
Statsvetare och juridikstudent

Nina Jansdotter
Beteendevetare, författare och karriärcoach

För mer information lyssna på när Petra Ariton intervjuar Nina Jansdotter på samma tema:
http://www.blogtalkradio.com/webbradioariton/2014/07/21/drfr-ska-vi-lra-oss-att-skriva-fr-webben

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.