Författare berättar

Rockstjärnestatus

Av Cecilia Kärvegård

CeciliastarHur fick du idén till boken?
Jag jobbar som föreläsare och skriver en blogg och har märkt att många gillar mitt budskap om Rockstjärnestatus så det kändes som ett naturligt steg att samla det i en bok så att fler kunde ta del av det.

Hur såg skrivprocessen ut från idé till färdig bok?
Mitt sätt att arbeta påbörjas alltid i mitt huvud. I början var det mest tankar som jobbade lite nu och då ganska omedvetet men efter ett tag så växte strukturen fram lite tydligare och tankarna blev också mer medvetna. Sedan påbörjades skrivandet när jag hade kapitelrubrikerna klara. Jag jobbar ganska spontant och när jag satte mig vid datorn så skrev jag på det kapitel som för stunden kändes roligast. När manuset sen var klart så påbörjades arbetet med att få ihop manuset till en bok genom korrläsning, omslag och bilder till boken. Allt detta skedde i samråd med bokförlaget.

Hur är du som författare?
Jag använder Word när jag skriver och jag får ständigt gröna vågen av Word. Anledningen är att jag, enligt Word, antingen skriver för långa meningar eller så använder jag ett ålderdomligt språk. Jag är spontan, impulsiv, ostrukturerad och oregelbunden i mitt skrivande. Min familj ser mig nog som urtypen för en konstnär för jag går in i skaparperioder när hjärnan går på högvarv och då är jag inte kontaktbar utan kan sitta med tom blick och varken se eller höra.

Hur lång tid tog det att skriva boken?
Själva skrivandet tog inte så lång tid, några dygn kanske. Anledningen till det är att det mesta redan var klart i mitt huvud så när jag väl satte mig vid datorn så rann det bara ut. Det som tog längst tid var tankeprocessen innan skrivandet.

Hur håller man motivationen uppe?
Motivationen var inte på topp från början till slut utan den pendlade upp och ner. Det är dock viktigt att ha ett tydligt mål med slutdatum och en tydlig bild över resultatet. Bilden jag hade i mitt huvud var hur jag avslutade mina föreläsningar med att säga till publiken att de efter föreläsningen kunde köpa min autograf för X kronor och att dom på köpet fick min bok.

Hur övervinner man skrivkramp?
Det absolut bästa man kan göra är att ta en paus och göra något helt annat. Vila hjärnan genom att distrahera den och sluta tänka på att man måste skriva. Ju mer man försöker tvinga bort skrivkrampen desto sämre går det för det blir som en låsning i hjärnan. Det största misstaget de flesta gör är att få panik och försöka tvinga fram något. Det är väldigt frustrerande att vilja skriva och så kommer ingenting och man får absolut ingen idé över huvudtaget.

Cecilias bästa tips om att skriva en bok!

Omslag Cecilia1. Gör det!
Sluta fundera och bara go for it! Du får inte tanken på att skriva en bok om du inte har idéerna, kreativiteten och passionen vilket är det som krävs. Det är bara du som sätter upp begränsningarna och hindren. Det finns författare som stavar som kråkor och är dyslektiker men det hindrar dom inte.

2. Var unik!
Våga ta ut svängarna och skriv helt utifrån dina egna tankar. Fundera inte på vad andra kommer att tänka om det du skrivit. Ditt språk, dina tankar, dina ord och dina känslor är det som gör boken unik och som får folk att vilja läsa den.

3. Ha kul!
Det är viktigt att du har roligt när du skriver. Njut av glädjen att få uttrycka dig och av att du skapar något unikt. När du har kul så ger du bränsle åt kreativiteten och idéskapandet.

4. Släpp tankarna! Tankarna kan vara stora hinder i processen då det är lätt att fastna i tankar på formen, ordningen, språket och andra detaljer. Släpp dom tankarna och bara skriv istället. När du väl har fått ner texten så kan du flytta om och ändra som du vill. Fundera inte på om det du skriver är bra eller dåligt utan bara skriv och justera i efterhand.

5. Målbild! Tänk ut en härlig bild av när boken är klar. Vad gör du? Hur ser boken ut? I mitt fall så var målbilden den om föreläsningen som jag berättade om ovan. Hur ser din bild ut? Ha den bilden klar i huvudet och sätt en rimlig deadline när ett första utkast ska vara klart. Kom ihåg! Ingen skapelse är perfekt från början.

 

Kortfattat om Cecilias bok
I min bok Rockstärnestatus, Guldkant i Din vardag, utgiven på Tollgerdt Förlag får du konkreta och kloka tips på hur du kan förändra din vardag utan någon större ansträngning. På ett generöst och lättillgängligt sätt delar jag med sig av mina egna erfarenheter till förändring. Att förändra är inte något som kostar pengar utan det handlar om din attityd och ditt sätt att möta din omvärld.

Boken finns på:
AdLibris
Bokus

 

Till Cecilias blogg: http://klokegard.se

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.