Författare berättarÖver en regnbågsfika

Över en regnbågsfika med Catarina Kulborg

Berätta kort om dig själv
Jag är född och uppvuxen i natursköna Hälsingland och har alltid haft ett starkt intresse för att skriva. Jag studerar just nu till ämneslärare och jobbar ideellt som teaterpedagog, vilket jag trivs väldigt bra med, även om det är tidskrävande. Jag skriver helt enkelt så ofta jag har tid och kommer sannolikt aldrig sluta med det, eftersom det får mig att må så himla bra. Målet är naturligtvis att få en roman eller två utgivna i framtiden. Jag brinner extra starkt för ungdomslitteratur och HBTQ(A+)-representation, så det är på den vägen jag tänker vandra.

Vad inspirerade dig till att medverka i ”Över en regnbågsfika”?
HBTQ är som sagt ett ämne jag brinner för och eftersom jag länge haft som mål att våga delta i en novelltävling kände jag verkligen “nu jäklar!” när jag fick höra talas om den här antologin. Det var helt enkelt en chans för mig att utmana mig själv, samtidigt som jag fick skriva om något jag är genuint intresserad av.

Hur fick du idén till din novell?
Det där med att uppvakta någon man är intresserad av verkar vara lite passé idag – folk säger att romantiken är död och det kanske ligger något i det. Personligen är jag, precis som min huvudkaraktär, urkass på att flörta. Jag försöker oftast bara se sjukt cool ut och hoppas att personen jag gillar ska lägga märke till mig utan att jag behöver ta första steget. Det är nog ganska dumt egentligen, att vara så himla passiv, men jag tror samtidigt inte att jag är ensam om det. Det gäller ju att försöka vara medveten och se sig omkring ibland. Där har vi själva grundidén till novellen. Sen är jag en sån som sällan går till caféer för att fika – jag stannar mycket hellre hemma – så jag ville skapa ett scenario där fikat skedde i karaktärernas egna hem, och då blev karaktären “grannjäveln” ett naturligt nästa steg för mig.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivande är i första hand eskapism för min del, samtidigt som jag strävar efter att skriva berättelser som är stadigt förankrade i verkligheten. Att skriva är dessutom att uttrycka idéer, åsikter och känslor. Jag vill alltid att mitt skrivande ska leda till något positivt – feel good-upplevelser, diskussion, förståelse.

Vad är en lyxfika för dig?
Chai latte och nybakta kanelbullar är lyx för mig. Det behöver inte vara krussidulligare än så.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av juli ger Ariton Förlag ut ”Över en regnbågsfika“, en novellantologi där 27 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Catarina Kulborg medverkar med novellen ”Fatta”.

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.