Författare berättar

Om rädslor, Matrix och att förstå sig själv

Have you ever had a dream, that you were so sure was real? What if you were unable to wake from that dream? How would you know the difference between the dream world and the real world?

Morpheus, The Matrix (1999)

Stefan Wallner
Stefan Wallner

Jag minns när filmen The Matrix kom ut och diskussionerna som följde, hur det var en metafor för vårt samhälle och våra liv. Diskussionerna pågår än idag och vissa jobbar till och med på att bevisa att The Matrix finns på riktigt.

Någonting säger mig att Stefan Wallner var delaktig, om inte så i alla fall av samma tanke, för det är precis det han pratar om.

Stefan Wallner har i stora delar av sitt liv varit rädd. För våld, konflikt, att inte duga, att inte lyckas, för att vara ensam och inte passa in. Rädslor som förmodligen många av oss känner igen. Hans lösning var att vara duktig och prestera, att jaga erkännanden. Igen, något många nog känner igen.

Han pratar om hur vi är så noga med att passa in, följa de oskrivna lagarna, inte sticka ut och jakten på duktighet. Och om någon sticker ut, inte lever upp till kraven, ses de ner på. Fattiga, tiggare, feta, alkoholister, flyktingar, outbildade, sjusovare och alla andra som lätt ses som mindre värda och lägre i rang passar inte in, är inte en del av ”oss”. Men även åt andra hållet, de som är ”bättre” och för duktiga. De som presterar bättre på jobbet, tränar, tackar nej till alkohol, går upp tidigt, aldrig fikar… Vi ser ner på de som inte följer med strömmen, men sanningen är att det egentligen är oss själva vi föraktar, att vi inte duger och är tillräckligt bra.

”Genom insikten att ändra på mitt förhållningssätt till det jag tycker är jobbigt och släppa taget så blir många saker i livet betydligt lättare och trevligare.”

Neo valde att bryta sig ut ur The Matrix och se sanningen och även om Wallners väg var något mindre dramatisk så var den dock ej desto mindre viktig. Han som ofta fått höra att han ger upp för fort och avslutar saker innan han gett det en chans, har under sin författarresa insett att han är både mer envis och uthållig än han trott, och att han alltid varit det. För han har ju trots allt byggt en ekoby, eget hus, skrivit 10 noveller, en roman och påbörjat nästa. Bara för att nämna några få saker.

Vi är så mycket mer än vad vi tror, än vad vi fått lära oss. Men för att bryta oss ur de gamla mönstren måste vi lyssna till Morpheus.

”Du måste släppa taget om allt. Rädsla, tvivel och misstro. Free your mind!”

 

Är du intresserad av att höra mer, klicka här.

Veronica Jugen

Har älskat att läsa och skriva sedan jag var liten. Under en lång tid var det min terapi, mina enda vänner, min tillflykt från verkligheten. Jag har alltid skrivit för min egen skull, alltid älskat att kunna få ner mina dagdrömmar och fantasier på papper, att kunna måla upp nya världar med ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.