Författare berättar

Ögonblicket – KG Johansson

Av KG Johansson

KG Johansson föddes i Norrbotten, växte upp under Beatles storhetstid och blev så småningom musiker, men har alltid varit intresserad av skrivande. 2006, efter att ha blivit Sveriges första professor i rockmusik, lämnade han sitt jobb för att skriva och översätta på heltid – men turnerar gärna med rockband då och då. Han har skrivit ett trettiotal skönlitterära böcker för barn och vuxna och över sextio musikböcker, samt dessutom filmmanus och operalibretton.

 

KG JohanssonJag har skrivit då och då genom hela mitt liv, på allvar sedan slutet av 90-talet och på heltid sedan 2006. Bland det som har publicerats finns ett sextiotal läroböcker i musik, ett tiotal science fiction-romaner, ungefär lika många lättlästa barnböcker, lite färre hästböcker (skrivna tillsammans med min dotter), några alldeles vanliga romaner och dessutom filmmanus, operalibretton och just nu en teaterpjäs.

En enda favoritförfattare är svårt att välja. Med kniven mot strupen – eller kanske snarare dolken – säger jag till slut Shakespeare. Till honom skulle jag ställa frågan: Vad fick dig att kunna se in i människors hjärtan på det sätt du gjorde? Och eftersom han inte har haft så mycket att säga under de senaste 398 åren skulle jag ta med mig hans Collected Works till en öde ö och leta svaren där.

Att skapa tid för skrivande är inte nödvändigt. Tiden finns där, även om den gömmer sig någonstans: det handlar bara om att hitta den. Och den som söker kommer att finna.

Det svåraste med att skriva, sa den amerikanske filmmanusgurun Syd Field, är att veta vad man ska skriva. För att undvika skrivkramp tar jag reda på vad det är jag ska skriva: jag funderar och antecknar tills allting finns i huvudet och det enda som återstår är att skriva ned det.

KG: s hemsida: www.kgjohansson.se

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. KG Johansson medverkar med novellen ”Ögonblicket”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.