Under ytan

New York 2015

Av Rose Tillberg Mattsson

Berätta kort om dig själv
Jag är född och uppväxt i en arbetarfamilj i Hallstavik, en ort med ett stort pappersbruk. Idag bor jag i Herräng med familj. Är leg. Gymnasielärare i svenska och textilslöjd/textil design och jobbar heltid på en gymnasieskola. Allt skrivande sker på fritiden.

Vad inspirerade dig till att medverka i projektet ”Under Ytan”?
Anledningen att jag blev intresserad av temat Under ytan, är att jag alltid dolt mina depressioner. Redan när jag var elva år började jag äta antidepressiva tabletter och under en period i tjugoårsåldern var jag intagen på psykiatrisk klinik på Danderyds sjukhus. Min rädsla för att bli stämplad som galen, psykfall och liknande följde ett mönster att aldrig berätta för någon om det. I dag ser jag mig själv mer som en stark-skör människa. Ett begrepp som jag stötte på nyligen och som jag tycker passar in på mig. Idag äter jag anti-depressiva medel och är öppen om det.

Hur känns det att skriva om sitt liv?
Att skriva om sitt liv på det här sättet är för mig lite ego. Jag är mer uppväxt med att man inte ska prata om sig själv, utan hålla sig på sin kant och helst inte ta så mycket plats om du är kvinna. Kvinnor i arbetarklassen är starka och absolut inga offer, men att ta plats och synas i samhället är inget som uppmuntras. Snarare tvärtom. Och hårdast att döma är just kvinnorna. Minns min mammas chock och naturligtvis oerhörda stolthet när jag gjorde de första textilutställningarna, vilka senare ledde till Svenska Pappers Kulturpris 2005.

Vad betyder skrivande för dig?
När jag var elva tänkte jag att jag skulle skriva en bok och den skulle heta ”Räven som åt upp horisonten”. Nu blev det en novell med samma namn på Ariton Förlag Över en sommarfika, men drömmen om att skriva fanns tidigt. Under högstadieåren hyrde jag skrivmaskin en månad i taget för att njuta av skrivandet på riktigt. Kan i minnet inte komma ihåg att någon vuxen uppmuntrade det. Däremot alla barn och klasskamrater!
Jag skriver och har alltid skrivit för att det är roligt och med drivkraften att bli bättre. Därför ingår alltid kurser, skrivargrupper och liknande i mitt liv. De senaste åren med de bästa skrivarlärare som finns att få. Romandebuterade nov 2017 med Hotelldirektören, den första i en trilogi.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med EN bok – vilken skulle det vara?
En bok som jag älskar och behandlar som en guldklimp, så vacker och unik i sitt slag är Herrarna i skogen av Kerstin Ekman. Första gången jag läste den, var jag nästan gråtfärdig. Vet att det kanske låter löjligt, men inte desto mindre sant för det. Den skulle jag ta med mig på en öde ö, om jag bara fick välja en bok.

 

I maj publicerar Ariton Förlag en antologi med 22 verkliga berättelser om det som inte syns på ytan. Rose Tillberg Mattsson medverkar med ”New York 2015″.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.