Under ytan

När livet kom emellan

Av Monica Ivesköld

Berätta kort om dig själv
Jag ägnar mycket tid åt att skriva (både fackböcker och skönlitteratur) och trappar ner mitt arbete som konsult med mer än 25 onlinekurser. Jag hade tänkt att jag skulle bli ”deltidsmiljonär” till sommaren. Jag har jobbat hela mitt liv med effektivitet och personlig utveckling. Efter alla år har jag insett styrkan med de certifikat och utbildningar som jag satsat på. Att kunna använda min unika kunskap i de yrkesroller som skrivandet innebär, är en otrolig styrka. Jag är författare, informatör, research-person, typograf och layoutare, korrekturläsare, lektör och redaktör, fotograf och illustratör samt grafisk designer och har faktiskt utbildning inom allt detta. Sedan 80-talet har jag skrivit mer än 60 fackböcker, många noveller varav en del finns i antologier samt en barnbok som lanserades i fjol. Nu skriver jag en roman-trilogi i genren feelgood/drama som ska lanseras under 2018. Inom kort kommer en ny utgåva av ”Handbok i textproduktion”, i vilken jag samlat 30 års kunskap kring layout, design och formgivning för skrivande. Den har tidigare getts ut på två andra förlag. Jag kör en digital pilotkurs i Personlig Utveckling med mer än 30 tester. En kunskap som författare kan använda för att utveckla sina karaktärer. Dessutom kommer jag att köra onlinekursen ”Planera ditt skrivande” som så småningom ska leda till en egen antologi för de som vill delta.

Vad inspirerade dig till att medverka i projektet ”Under Ytan”?
År 2000 drabbades maken av Parkinson och jag av reumatism. Livet försvann och öppnade ett stort hål som gapade mot oss. Framtiden blev oviss, orolig och alla drömmarna förintades som i en dimma. 2009 höll jag på att stryka med av biverkningarna från cellgifterna. Nu har vi skapat oss ett nytt liv och lever vår dröm. Jag vill gärna dela den erfarenheten med andra och hoppas det kan ge styrka.

Hur känns det att skriva om sitt liv?
Jag tycker allt skrivande är spännande och är öppen om händelserna i mitt liv. Min mission i livet är att få andra att växa. Om mina erfarenheter på något sätt kan hjälpa andra och därmed stärka dem, delar jag gärna med mig.

Vad betyder skrivande för dig?
Det är lika viktigt som luften jag andas.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med EN bok – vilken skulle det vara?
Jag tror att jag skulle ta med mig bibeln. Den är tillräckligt tjock för att räcka en tid och har en blandning av historier. Själv läser jag gärna 1-2 böcker i veckan och det är sällan jag läser om en bok eftersom jag har utpräglat bildminne. Jag har aldrig läst hela bibeln så den hade räckt ett tag.

 

I maj publicerar Ariton Förlag en antologi med 22 verkliga berättelser om det som inte syns på ytan. Monica Ivesköld medverkar med ”När livet kom emellan”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.