Författare berättarMer än bara ord

Mer än bara ord med Kathrin Svensson

Berätta kort om dig själv
Jag är 19 år, född och uppvuxen i Sundsvall där jag bor med mina kära föräldrar och släkten tvärs över gatan. Jag studerar apotekarprogrammet på distans vid Umeå universitet samtidigt som jag jobbar som apoteksassistent. Utöver det vetenskapliga intresset älskar jag dans, sång och språk där jag uttrycker mig som bäst. Där kan jag förmedla allt mellan glädje och sorg. Jag har uppträtt på shower, komponerat låtar och skrivit oändligt många inlämningsuppgifter i mitt liv, men att få medverka i en bok är något utöver det vanliga och en chans för mig att dela något som berör mig så – Att vi alla är vackert olika i vårt sätt att kommunicera.

Vad inspirerade dig att medverka i en bok om kommunikation?
Det som inspirerade mig till att medverka i en bok om kommunikation är de saker jag inte kan säga, men som jag vill att någon ska höra. Jag fascineras av människor och varför de agerar på det sätt de gör. Människor är underbara, grymma, intelligenta, empatiska, oliktänkande och mycket mer. När jag ser eller hör att människor gör missvisande antaganden om varandra sätter jag penna på papper. Kanske inspirerar jag någon att agera annorlunda eller får någon att känna sig förstådd. Kanske blir jag själv förstådd.

Vad är kommunikation för dig?
Ord är kraftfulla, men kommunikation är så mycket mer än ord. Det är tystnaden, dansen, sången, konstverket, leendet och tåren. Det kan vara precis vad som helst så länge ett budskap delats och tagits emot. Bra kommunikation är när alla inblandade känner att de åstadkommit något, kanske en ny vän, eller en förbättrad relation med en gammal vän. Bra kommunikation tar dig till en ny plats av förståelse.

Är kommunikation viktigt?
Bra kommunikation underlättar utbytet av kunskap och formar positiva relationer mellan människor. Utan kommunikation, vad skulle lärare, forskare, politiker och författare vara bra för? Hur skulle vår världsbild se ut? Kommunikation kan förändra en persons liv, ett samhälle och världen. Den kan läka och skada och bör därför användas varsamt. Kommunikationen måste hållas vid liv annars förlorar man den mänskliga beröringen, särskilt i en digital tid.

Vad är bästa sättet att göra sig hörd?
Det är otroligt individuellt, men för att bli lyssnad på måste man lyssna, först då förstår man vad en person faktiskt vill och inte vill höra. Det kan hända att de bästa av idéer förblir ohörda, men att lyssna är det bästa försök du kan göra för att beröra människors hjärtan. Alla tror inte på det du har att säga så som du gör, men om du tror på det du säger kommer det lysa om dig.

Vad är bästa sättet att undvika missförstånd?
Människor gör missvisande antagande om varandra. Ofta beror det på brist i kommunikationen. Folk kan inte läsa dina tankar. Därför är det viktigt att dela med sig av sin inre monolog. Man ska för den delens skull inte skylla på den som inte delar med sig, det är inte alltid så lätt. Identifiera personen. Titta efter potentiella missförstånd. Ofta finns det varningsskyltar i ansiktsuttryck eller tonfall. Vad behöver du göra för att försäkra dig om att budskapet uppfattats? Till vem talar du? Kanske du behöver anpassa språket? Återigen, lyssna! Det är ditt bästa försök till att undvika missförstånd.

Vad betyder skrivande för dig?
För mig är skrivandet en befrielse, en del av livet som faktiskt tillåter fantasi. Det är ganska logiskt, förr skrev folk ner galna tankar som inte kunde yttras i en “förnuftig” värld, och hade de inte skrivit, hade vi kanske inte varit så förnuftiga alls. Det är i skrivandet jag uttrycker mig som bäst. Där kan jag övertyga, informera, underhålla och beröra samtidigt som jag får utlopp för mina egna tankar och känslor, liksom blöder genom pennan på ett oskuldsfullt blad. Det finns väl inget så attraktivt som välplacerade ord? Att skriva, för mig, betyder att jag kan vara en del av det som inte alltid finns och att jag ibland kan göra det verkligt.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Kathrin Svensson medverkar med kapitlet ”Kommunikation – en dubbelriktad väg olika personligheter vandrar”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.