Skrivtips

Med ord målar du upp vackra landskap…

BOOKI ditt inre ser du dig själv sitta och skriva så att pennan (eller tangenterna för all del) glöder. Med ord målar du upp vackra landskap, spännande äventyr som får läsaren att sätta hjärtat i halsgropen och glömma bort tid och rum. Bokstäverna på pappret skapar en ny värld dit du bjuder in läsaren till sitt livs äventyr och känslomässing berg- och dalbana. Du får läsaren att skratta högt av glädje, gråta av sorg och känna hopp, ord efter ord, sida efter sida.

Problemet är bara att när du väl sätter dig för att skriva så lyser kreativiteten med sin frånvaro. Det tomma pappret stirrar hånfullt tillbaka mot dig och alla tankar och idéer som tidigare flöt fram som en strid flod är nu som bortblåsta. Istället är det där nu tomt, svart, ingenting. En öronbedövande tystnad.

Så hur gör man för att krossa den till synes oförstörbara muren som blockerar idéfloderna? När det känns som att muren byggs högre och tjockare för varje misslyckat försök. Ha inte för höga krav och mål. Räkna inte med att skriva en best seller varje gång du sätter dig ner för att skriva. Lek med orden och ha roligt. Skriv för att du tycker om att skriva, inte för att prestera. Det är inte resultatet som har betydelse. Utan att du hittar skrivglädjen igen, att tankarna och idéerna än en gång flyter fritt. Att inte känna prestationsångest som bygger murar.

Ord på papper är just det, bara ord. Lätta att sudda ut, lätt att skriva om. Det är inte hela världen om det inte blir perfekt. Fortsätt leka och måla med orden, och innan du vet om det så har du målat upp det där landskapet eller det spännande äventyret.
O
rd är bara ord. Det är först när vi börjar leka med dem, experimentera, som de blir så mycket mer. Nästintill magiska. Med dess hjälp kan vi skapa de mest fantastiska världar och underbara upplevelser. Vi kan resa vart vi önskar, besöka personer vi bara kunnat drömma om. Det finns inga begränsningar, orden tar aldrig slut.

Begränsningen finns bara inom oss själva. Tvivel och prestationsångest kommer till oss alla ibland, det är naturligt. Tvivel och prestationsångest är de två ungdomarna på skolgården som envisas med att komma med spydiga kommentarer, trycka ner dig och försöka få dig att känna dig värdelös. Men försök att inte låta dem ta över.  Hälsa dem istället välkomna och bjud in till lek. Lek med ord. Tillslut kommer de att ge upp och du kommer än en gång att sköljas över med idéer. Så greppa pennan, och börja skapa just din värld!

Veronica Jugen

Har älskat att läsa och skriva sedan jag var liten. Under en lång tid var det min terapi, mina enda vänner, min tillflykt från verkligheten. Jag har alltid skrivit för min egen skull, alltid älskat att kunna få ner mina dagdrömmar och fantasier på papper, att kunna måla upp nya världar med ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.