Liljor och isbitar – Petra Dessmark

Av Petra Dessmark
Foto Anki Spjuth

Petra DessmarkEn dag när jag var fyra år och uttråkad satte jag mig, efter min mammas kloka inrådan, vid fönstret och betraktade det som försiggick utanför. Jag funderade på vad alla människor sade för någonting, var de kom i från och vart de var på väg. Så hittade jag på historier med mina teckningar. Berättelserna blev allt fler och när jag upptäckt lyrikens underbara värld, att bara några rader kunde beskriva så mycket var fantastiskt, fylldes min dagbok av alla möjliga sorters alster. Den första uppsatsskrivningen i mellanstadiet var ett stort ögonblick, då skulle någon annan för första gången läsa det jag skrivit. Min lärare gav mig uppmuntran och stöd i mitt skrivande och även en del klasskamrater då magistern tog för vana att läsa upp uppsatser inför klassen.                       

Mina texter har hamnat i diverse tidningar, forum, mina hemsidor genom åren samt i antologin Svenska Folkets Dikter 1. Dessutom har jag medverkat i ett antal poesiuppläsningar lite här och var.                     

På de universitetskurser i kreativt skrivande som jag läst så har respons från kursare och lärare samt praktiska böcker om författarskapets konst hjälpt mig enormt mycket. Dessa har fått mig att hitta nya skrivsätt och reflektera över mitt språkbruk samt gett mig utmaningar i mitt författande då jag har skrivit texter som jag inte trodde jag var kapabel till såsom komedi, spänning och fantasy.

Idén till min novell fick jag efter ett meditationspass. Scenen jag då hade var att en tonårstjej gick på stranden med sina kompisar; och det märkliga var att sanden inte kändes varm och att fötterna inte sjönk ner i sanden. Så funderade jag på vilken stämning som jag ville förmedla och då klickade det till i hjärnkontoret. Jag satte mig i soffan med min anteckningsbok och började skriva. Det häftiga var att jag kom in i zonen med en gång och berättelsen blev färdig på under en timme. Sedan blev det redigering, finslipning innan jag skickade den till min lärare på skrivkursen. Hon tyckte mycket om den och menade att det var det bästa som jag skrivit under kursen. Så jag tvekade inte en sekund på att det var just den som jag skulle skicka in till Ariton Förlag.

Mitt skrivande har varit min räddning många gånger, att få ventilera och skriva om alla möjliga saker, och är en av drivkrafterna i mitt författande. Jag är starkt influerad av de barn-och ungdomsböcker skrivna på 70- och 80-talet för det var den litteraturen som påverkade mig mest, förutom Wahlströms Flickböcker (jag är född 1968 och fick en drös sådana av min mamma som hon läst som ung). Denna litteratur tilltalade mig mycket, hjälpte och formade mig till stor del samt lärde mig mer om mig själv och omvärlden. Den fick mig att börja skriva annorlunda texter, lärde mig att formulera mina känslor och våga ifrågasätta omvärlden – den gav mig en röst i världen.

Min favoritskrivplats är där jag för stunden hittar skrivarflödet. Det kan vara på ett tåg, vid havet eller hemma i soffan.

Boken jag läste senast var Svallowing Grandma av Kate Long; rekommenderas verkligen!

Mitt bästa skrivtips är tvådelad: att bara skriva utan att tänka efter och att gestalta mycket.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

2 reaktioner till “Liljor och isbitar – Petra Dessmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.