Allt om skrivande

Knackningar ur en sorgmantel

”När jag var liten hade jag en sorgmantel. Ni vet, en sådan där man sveper om sig för att skydda sig och skyla sig. Utanpå var den svart men insidan var fodrad med ett magiskt tyg. Ibland skimrade den i fantasins alla färger, i sagornas och äventyrens färg, ibland glänste den röd-orange av vrede eller av glädje.
Människorna omkring mig anade nog ingenting av det, det de såg var en liten ängslig flicka i förbifarten och på håll såg jag nog ut som en liten sorgsen gumma klädd i svart. Allteftersom svepte jag sorgmanteln hårdare omkring mig för att skyla mig från det som växte och för att skydda mig från vardagens vänlighet och värme. Till sist stod jag där. En stenstod i ett ödelandskap.”

ireneIréne Ödmark-Hall berättar om sin resa från den lilla flickan under sorgemanteln till den hon är idag, starkare och med manteln vänd ut och in.
Namnet ärvde hon efter sin Ungersk-tjeckiska mormor som dog i Auschwitz. Irénes mamma var en av de som mirakulöst överlevde, och som liten konstaterade hon att mamma och hennes väninnor var smarta kvinnor som skrivit in telefonnumret på armen. Själv hade hon ju en lapp med namn och nummer fäst på jackan. Ja, det var ju mycket praktiskt om man skulle råka gå vilse.
Målandet, skrivandet och dansandet har varit terapi genom Irénes liv. Som liten skrev hon med bilder, nu målar hon med ord. Olika dansformer har avlöst varandra genom åren, men dansen har alltid funnits där. Och sedan dagen då knackmetoden, EFT, kom in i hennes liv, har även den en fast plats.

Extra viktig blev EFT för ett par år sedan då cancerbeskedet var ett faktum. Bröstcancer. Det som en av nio svenska kvinnor drabbas av. Hon var nu en av dem.  Då hon hittade knölen stannade tiden, en isande kyla brände genom kroppen och hon visste precis vad det betydde.
Hon knackade sig igenom läkarbesök, behandlingar och kvalfyllda nätter.  Även om EFT var den främsta terapiformen hon använde sig av, var den inte den enda. Sången var även den en stor del då hon sjunger i Snowflake Singers, Europas nordligaste kvinnliga barbershopkör.  Även stödet från vänner oh andra medmänniskor var ovärderligt.

Eftersom EFT var så pass viktigt genom hennes resa så ville hon dela med sig av det till andra, speciellt eftersom det inte finns någon direkt information om det här i Sverige. Självklart så botar inte knackningarna cancer eller andra sjukdomar, men den är en stor hjälp när det kommer till att fokusera energin där den behövs, hjälpa kroppens egna självläkande förmåga och lugna själen.
Hon bestämde sig för att skriva en bok, och resultatet blev Trots att jag har cancer – om att må så bra som möjligt i ett utsatt läge med hjälp av EFT och mindfulness.

Den lilla flickan har växt upp, hon har hittat hem och telefonnumret på jackan behövs inte längre.
Hon är starkare och tryggare än någonsin. Och sorgmanteln? Den är vänd ut och in, med den röda och sagoskimrande sidan utåt för alla att se.

 

Är du intresserad av att höra mer på Iréne, kan göra det här.

Veronica Jugen

Har älskat att läsa och skriva sedan jag var liten. Under en lång tid var det min terapi, mina enda vänner, min tillflykt från verkligheten. Jag har alltid skrivit för min egen skull, alltid älskat att kunna få ner mina dagdrömmar och fantasier på papper, att kunna måla upp nya världar med ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.