Författare berättar

Jag – kastade första stenen – Ab imo Pectore ♥ consensus

Av DominiQue NVC Costa

dominique-livsmysteriedetektivVad skriver du?
Jag har skrivit i hela mitt liv, men min integritet och höga krav på att vara klok nog har gjort att jag väljer att sent i livet gå ur min litterära garderob. När jag var nio år vann jag ett pris om varför använda peruk i en PR-tävling. Mamma undrade vad jag skulle med den till? Tyckte jag var för liten. Jag var så lillgammal.. Och stolt, vägrades att kallas småbarn i andra klass, jag var ju en elev.

När jag var 17 öppnade jag upp för andra dimensioner och jag beslutade att boken med stort B ska jag troligtvis vara mogen att skriva då jag är 80. Jag hoppas att jag blir livsklok nog. Lever i tillit, samlar erfarenhet och vet att allt kan vara bidrag till “boken”.

Jag har tidigare jobbat lite med hemsidor, och skrivet en del PR, och varit hängiven med SEO (sökmotoroptimering). Allt var dock mer med hjärta än säljargument och prislappar – utan mer ett sätt att skapa estetik, långvariga relationer och goodwill.

Jag har använt Facebook, med dess sekretessinställningar som min litterära kuvös, och och tack vare Stefan Whildes kulturgrupp “whildeanska hösten” har jag vågat och haft lust att debutera i blygsamt format med bl.a en dikt: “Miraklet” om min älskade prins i “Whildeanska Våren – 113 röster om Kärlek & Erotik“. Manus är även inlämnat för medverkan i kommande två antologier, Whildeanska sommaren och vintern. Och så nu deltar jag i novellantologin Insikter. Jag har även varit gästkrönikor i webbtidningen CoachingGuiden.

2013 ordande jag med en cermoni med mina närmaste vänner och det klipptes ett rött band vid havet och jag svor under bar himmel och höll ett improviserat tal att viga mitt liv för de positivt värdeladdade Orden. Ett stort och viktigt ögonblick i mitt magiska skrivarliv.

Följ mina skrifter på Facebook och feedbacka gärna: DominiQues Multidimensionella HjärtExpedition

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Mig själv – annars vore jag väl korkad?

(Har även en debutant som jag siar stor framgång: Susi Rosenburg samt så älskar jag att läsa Sanna Nova Emilia och Victor Hugo. Samma fråga till alla tre:
– Ni fortsätter väl berika oss?)

Vilket ger Dig mest inspiration?
Idioti, då går jag i opposition – då vaknar flödet . Så i mörker tänds mitt ljus..

Jag inspireras och drivs stort av Kärlek och inre resor, att gå i trance och att meditera. Jag har ett rikt drömliv som skulle göra filmare av Sci fiction avundsjuka. Jag dör och återuppstår, möter gudar och demoner i landet bakom ögonlocken.. Sådant kan jag också ta med mig då jag skriver.

Jag skriver fort som en kulspruta ibland direktuppkopplad till mitt högre jag, och skriver i ett flöde från hjärtat och försöker hinna få med alla tankar och ord, och då stavar jag väldigt lustigt, det jag har myntar ett eget uttryck för: © Hjärtlexi..  Jag har nästan inget närminne, så det måste på pränt nu och direkt..

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Det skulle vara en tom bok med ett aldrig sinande antal sidor, så skulle jag gå i trance och skriva. Fylla sida efter sida. Det spelar ingen roll om jag sitter på en ruffig toalett eller i ett slott, min fantasi är ett portabelt paradis, och att skriva om det, alla mina inre rikedomar kanske kan inspirera såväl mig själv som andra.. Jag vet inte alltid själv vad jag har att berätta. Det bara sker!

Jag skulle även spara på Ord till min Ordbok, en bok med bara positivt värdeladdade Ord, som lyfter själen.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Nosa lite på världens elände – utan sätt fördjupa Dig och bli tung – och tänk hur det skulle kunna göras bättre. Börja t.ex med Jantelagen och vänd på den. Det gjorde jag och ordnade en egen lag: Diamantlagen (finns på en gillasida med det namnet på Facebook) för att peppa och hylla det stackars förskrämda egot och peppa andra och mig själv att skina.

Jag tycker det är synnerligen Viktigt att inte ta andras verk och göra till sina, och att tacka de som inspirerat, att ha heder i skrivandet, tycker jag som värdesätter etik, nobless och god citatsed. Skapa tid? Det är bara att bestämma sig.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Vila. Tvinga inte fram något. Gå aldrig in i kamp. (Kamp = kramp)

Gör saker som berör Dig. Finn Din lust och passion. När det är meningen går inte orden att stoppa.

Är det mera faktaorienterade saker att skriva, kanske det kan hjälpa att tänka på vilken nytta Dina texter kan göra. Se för Din inre blick någon lysa till och få en Aha-upplevelse. Känn en ära att bidra. Någon sitter och väntar just på Dina ord. Tänk på att Du är unik! Viktig!

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. DominiQue NVC Costa medverkar med novellen ”Jag – kastade första stenen – Ab imo Pectore ♥ consensus”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.