Hur du hittar din personliga skrivarstil

Alla har vi redan en röst som vi använder oss av till vardags. Det är en röst vi kan använda oss av även i vårt skrivande. Varför krångla till det när vi kan skriva ner texten på samma sätt som vi annars uttrycker oss. Busa och lek med bokstäverna, säger författaren Cathrin Frisemo. Krångla inte till det, skriv!

cathrin2Skrivandet är Cathrins tredje ”karriär”. Hon har tidigare jobbat inom rese- och flygbranschen samt har en examen inom medicinsk vetenskap med jobb inom arbetslivsutveckling kopplat till arbetshälsa. Skrivandet har alltid varit en del av hennes liv och hon har använt sig av det både i sitt yrke och privat. Det har skrivits allt från hyllningstal och föredrag till böcker. Något Cathrin gillar att jobba med är stora textmassor.
– Det stimulerar och utmanar min analytiska förmåga och ger mig en tillfredställelse i att analysera texten, få en rytm och pedagogisk logik som tar läsaren genom texten.
En period i hennes liv tog skrivandet henne till och med ur sjukdom.

Hon gillar att gå över gränser vad gäller att prova på att läsa och skriva olika texter. Det kan vara allt från dikter till tidningar om teknik. Genom att göra detta så kan man utveckla sin egen stil och hitta den skrivarstil som man är bekväm med. Rytmen och strukturen i texten blir även den utvecklad.

Varför många vill ägna sig åt skrivande kan man bara spekulera i, enligt Cathrin. Enligt henne så kan det t.ex. vara egenterapeutiskt att ägna sig åt det. ”Det är väldigt tydligt då du visar vem du är genom att använda din berättarröst. Många kan finna ett lugn att få samla ihop sig från allt som är stimmigt runtomkring i livet.” Cathrin har även ägnat sig åt foto, dans samt att måla och träna men när hon skriver så försvinner tid och rum.

Vad gäller att hitta sin unika skrivarstil anser Cathrin att man ofta har en tendens att krångla till det.
– Man har redan sitt språk, varför krångla till det? Använd berättarrösten du har. Många kan bli lite hindrade i sitt skrivande genom att tänka på alla regler som finns, den så kallade lärarens röda penna. Det här är dock bara verktyg
, så bli helt enkelt kompis med alla skiljetecken och skriv på.
Just nu skriver Cathrin på sin femte bok så vid det här laget har hon blivit bekant med sin skrivarprocess och
känner igen de olika faserna som hon går igenom. Allt eftersom du skriver så hittar du ditt sätt att hantera just din text.

Hur ska man då tänka när man ska börja leta efter sin skrivarstil? Enligt Cathrin gäller det att busa med bokstäverna och ha kul. ”Lek med allt, kasta om bokstäverna och radera. Återigen, gå över gränser och läs litteratur som du inte normalt gör.” Detta gör dig mångfasetterad. Det skrivs på olika sätt i olika genres och det kan man ta nytta av.

Många av oss upplever någon gång den klassiska skrivkrampen. Ett av problem kan vara att man fastnar i att göra allt så förståeligt. Det gäller då att försöka ta ett steg i taget. Skriv ett ord, bygg vidare till en mening, meningen blir ett stycke och så vidare.

 

Cathrin Frisemos tre tips till att hitta din unika skrivarstil:

1. Krångla inte till det. Skriv!

2. Läs litteratur inom olika genres

3. Busa och ha kul med bokstäverna. Lek!

 

Yohannah Leidefors

Ända sen jag var liten har jag älskat att skriva berättelser i alla dess former men det är först nu jag har tagit tag i min dröm på allvar. Mitt namn är Yohannah Leidefors och jag har nu bestämt mig för att förverkliga min stora dröm. Jag skriva min debutroman. Följ med mig i med och motgångar med att skriva min bok samt att få den utgiven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.